Aktuálně: 4 520 inzerátů178 387 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Tuleň vousatý

Erignathus barbatus

Tuleň vousatý

Erignathus barbatus

Tuleň vousatý

  • Výskyt: Severní ledový oceán
  • Velikost: 220-360 cm
  • Hmotnost: 200-410 kg
  • Březost: 11 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 25-30 let
  • Potrava: Ryby
Tuleň vousatý
Kam se řadí?

Tuleň vousatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Phocidae - tulenovití
  • Podčeleď: Phocinae - tuleni praví
  • Rod: Erignathus - tuleň
Tuleň vousatý
Kde žije?

Tuleň vousatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 13.04.2014, 13:00
4 109 3 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 220-360 cm, hmotnost 200-410 kg, samci jsou o 20 % větší než samice. Poznají se snadno podle dlouhých bílých vousů. Tuleň vousatý je největším zástupcem podčeledi tuleňovitých. Srst je na hřbetě šedohnědá a žlutohnědá, na břiše žlutavá nebo stříbrošedá. Na hřbetě někdy bývají neohraničené tmavé skvrnky.

Výskyt

Arktické pobřeží s plovoucím ledem, zvláště v oblastech s hloubkou moře kolem 30-50 m. Jižní hranice plovoucího ledu je zároveň hranicí jeho výskytu. Proniká však i do oblastí pevného ledového pokryvu, kde si udržuje podobně jako tuleň kroužkovaný dýchací otvory. Okraj ledového pole je jeho nejoblíbenějším lovištěm, zvláště pokud se vyskytuje nad mělkým mořem. V letním období se tuleň vousatý vyskytuje u ústí řek a pobřežních lagunách. V Evropě jsou to pobřeží Špicberků, Island, severní Skandinávie, poloostrov Kola a dále sibiřské pobřeží.

Způsob života

Převážně samotářský nebo v malých skupinách, nezřídka spolu s tuleněm kroužkovaným, ale zůstává věrný svému revíru. V Ochotském moři byla spatřena shromáždění těchto tuleňů o více než tisíci jedinců. Dovede zůstat pod vodou až 30 minut. Jen málokdy loví rychle plovoucí ryby, spíše si hledá potravu podobně jako mrož na mořském dně, obvykle v hloubkách kolem 30 m. Hlubší místa vyžadují delší dobu pro potopení a vynoření a ponechávají tak méně času pro hledání potravy.

Koncem krátkého polárního jara se mu mění srst, což je v životě všech tuleňů kritická doba. Leží na ledové kře téměř bez hnutí, reagují na blízkost člověka nebo jiného zvířete mnohem pomaleji a mohou se tak stát snadnou obětí zejména ledních medvědů. Při výměně srsti působí přímo nemocným dojmem.

Potrava

Tento velký tuleň nedosahuje ani zdaleka rychlosti a obratnosti jeho menších příbuzných. Spokojí se s pomalejší kořistí, v čemž se podobá mroži. Jako mrož ostatně je vybaven na horním pysku dlouhými vousy, které pomáhají při hledání kořisti v kalné vodě, zejména různých měkkýšů, které jsou hlavní složkou potravy v zimní polovině roku. Na rozdíl od mrože však není tuleň vousatý schopen odlamovat ze skal škeble, protože mu k tomu chybí dlouhé pičáky. Zato velmi obratně hrabe předními končetinami v písku a bahně, kde vyhledává různé měkkýše. V letní polovině roku loví též ryby a bezobratlé plovoucí na hladině.

Rozmnožování

Páření probíhá na jaře a samice pravděpodobně lákají své partnery melodickými zvuky. Žádná stálá místa pro páření nebyla zatím objevena. Březost trvá 11 měsíců a mláďata se rodí v dubnu nebo květnu pravděpodobně ve vodě. Jejich šat je bíle vlnitý a dobře chrání mláďata před chladem. Při narození jsou už metr dlouhá a váží 40-50 kg. Matka se od svého mláděte nikdy nevzdaluje, dokud není schopno samostatně plavat. Schopnost rozmnožovat se nabývají tito tuleni ve věku 6-7 let.

Další zajímavosti

Kůže připravená z tuleně vousatého byla vždy ceněna Inuity, právě tak jako jejich na vitaminy bohatý tuk. Jejich stav se dnes odhaduje na hodně přes 100 000 kusů.

Názvy ve světě

Tuleň vousatý

Anglicky: Bearded Seal, Rumunsky: Foca cu barbă, Španělsky: Foca barbuda

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýPuštík vousatýTuleň bajkalskýTuleň leopardíTuleň WeddellůvTuleň krabožravýTuleň RossůvTamarín vousatýTuleň středomořský

Foto: http://chamorrobible.org

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podělte se s námi o názor na tento text →