Aktuálně: 4 361 inzerátů188 672 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Tuleň krabožravý

Lobodon carcinophagus

Tuleň krabožravý

Lobodon carcinophagus

Tuleň krabožravý

  • Výskyt: Antarktida
  • Délka: 2,2-2,6 m
  • Hmotnost: 200-300 kg
  • Březost: 11 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 25 let
Tuleň krabožravý
Kam se řadí?

Tuleň krabožravý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Phocidae - tuleňovití
  • Podčeleď: Lobodontinae - tuleni krabožraví
  • Rod: Lobodon - tuleň
Tuleň krabožravý
Kde žije?

Tuleň krabožravý

Antarktida

  • Nadmořská výška: 1958 m
  • Povrch: ledovce
  • Teplota:
  • Léto: -10 až -40 °C
  • Zima: -40 až -70 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Vnitrozemí: 50 - 250 mm
  • Směrem k pobřeží: až 500 mm
  • Střídání polárních období:
  • Polární den: 6 měsíců
  • Polární noc: 6 měsíců
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
4 715 2 minuty čtení

Tuleň krabožravý má dlouhé a štíhlé, stříbřitě šedou nebo žlutohnědou srstí porostlé tělo s nepravidelnými tmavšími skvrnami a proužky. Jméno je zavádějící, protože se neživí kraby, ale krilem. Malá hlava se zužuje do štíhlého čenichu s krátkými, nenápadnými vousy. Jako žádný tuleň nemá ani on patrné boltce a po souši se pohybuje těžko. Potravu loví až do hloubky 40 metrů, kde vydrží i pět minut.

Tuleň krabožravý dosahuje v dospělosti délky těla 2,2-2,6 metru a hmotnosti 200-300 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Antarktida, migruje k pobřeží Jižní Afriky, Austrálie a Brazílie; tuleň krabožravý se vyskytuje v otevřeném oceánu a podél linie pobřeží.

Je to jeden z nejhojnějších tuleňů a velmi rychlý plavec. Počet jedinců se odhaduje až na 40 milionů.

V září připlouvá březí samice na zvolené místo v kolonii na ledové kře. Těsně před vrhem nebo krátce po něm se k samici připojuje samec a vytvoří pro toto období pár.

Narozený potomek, veliký 1,2 m a vážící asi 20 až 30 kg, je kojen velmi tučným mateřským mlékem a přirůstá na váze až 4,2 kg za den. Jeho prvotní srst je čokoládově hnědá a zhruba za tři až čtyři týdny ji vymění za srst dospělého zvířete. Agresivní samec pomáhá ochraňovat mládě, přestože s ním není pokrevně spřízněn, obdobně si brání i samici před ostatními samci.
 

Názvy ve světě

Tuleň krabožravý

Anglicky: Crabeater Seal

Mohlo by vás také zajímat

Tuleň bajkalskýTuleň leopardíTuleň WeddellůvTuleň RossůvTuleň středomořskýTuleň grónskýTuleň vousatýTuleň kuželozubýTuleň kroužkovanýTuleň obecný

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →