Aktuálně: 4 433 inzerátů179 736 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Tuleň leopardí

Hydrurga leptonyx

Tuleň leopardí

Hydrurga leptonyx

Tuleň leopardí

  • Výskyt: Antarktida
  • Délka: 2,5-3,8 m
  • Hmotnost: 200-450 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tučňáci
Tuleň leopardí
Kam se řadí?

Tuleň leopardí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Phocidae - tulenovití
  • Podčeleď: Lobodontinae - tuleni krabožraví
  • Rod: Hydrurga - tuleň
Tuleň leopardí
Kde žije?

Tuleň leopardí

Antarktida

  • Nadmořská výška: 1958 m
  • Povrch: ledovce
  • Teplota:
  • Léto: -10 až -40 °C
  • Zima: -40 až -70 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Vnitrozemí: 50 - 250 mm
  • Směrem k pobřeží: až 500 mm
  • Střídání polárních období:
  • Polární den: 6 měsíců
  • Polární noc: 6 měsíců
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
8 941 2 minuty čtení

Tuleň leopardí je stříbřitě šedý až tmavošedý s nepravidelnými skvrnami. Pružné tělo je mohutné, hlava připomíná spíš plaza než tuleně, protože nemá čelo a tlama je velmi široká, s hrozivými zuby. Nejširší je v ramenou a celé tělo včetně ploutví je osrstěné. Obyčejně tuleň leopardí plave za pomoci předních ploutví, které mají silné drápy. Je to jediný tuleň, který napadá teplokrevná zvířata. Oblíbenou potravou jsou tučňáci, které loví zpravidla při jejich skocích do vody. Zachytí je pomocí tlamy a drží je až do jejich vyčerpání. Tento způsob lovu uplatňuje hlavně v období, kdy se tučňáci stahují na břeh Antarktidy, aby vyvedli mláďata. Další jejich potravou jsou krunýřovky, ryby, ptáci, mladí tuleni. Je známo několik případů útoků na člověka. V roce 2003 stáhl tuleň leopardí pod vodu britskou bioložku. Po vytažení jejího těla na břeh se už nepodařilo přivést ji zpět k životu. V roce 2006 byl nedaleko vědecké stanice Rothera na konci Petermannova ostrova tuleňem leopardím zabit jeden britský potápěč. Proto je třeba brát tento druh tuleně jako přirozeného predátora.

Tuleň leopardí dosahuje délky těla 2,5-3,8 metru, hmotnost se pohybuje v rozmezí 200-450 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Antarktida ve vysokých šířkách, zasahuje až k Austrálii a na Nový Zéland; tuleň leopardí se vyskytuje v polárních a přilehlých vodách, na plovoucím ledu i na ostrovech.
 

Názvy ve světě

Tuleň leopardí

Anglicky: Leopard Seal, Německy: Seeleopard

Mohlo by vás také zajímat

Leguán leopardíTuleň bajkalskýTuleň WeddellůvTuleň krabožravýTuleň RossůvTuleň středomořskýTuleň grónskýTuleň vousatýTuleň kuželozubýTuleň kroužkovaný

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →