Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Tuleň kuželozubý

Halichoerus grypus

Tuleň kuželozubý

Halichoerus grypus

Tuleň kuželozubý

  • Výskyt: Baltské moře, Atlantský oceán
  • Délka těla: 185-220 cm
  • Hmotnost: 125-300 kg
  • Březost: 12 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 40 let
  • Potrava: Ryby, garnáti, plži
Tuleň kuželozubý
Kam se řadí?

Tuleň kuželozubý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Phocidae - tulenovití
  • Podčeleď: Phocinae - tuleni praví
  • Rod: Halichoerus - tuleň
Tuleň kuželozubý
Kde žije?

Tuleň kuželozubý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 31.03.2014, 13:00
6 899 3 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 185-220 cm u samic a 210-350 u samců, hmotnost kolem 125 kg u samic a až 300 kg u vzrostlých samců. Výrazný je protáhlý čumák, který propůjčuje hlavě kuželovitý vzhled a vytváří tak zejména u samců nezaměnitelný profil hlavy. Srst vzrostlých samců je nepravidelně světle skvrnitá na tmavém podkladě. Někdy se objevuje kolem uší zřetelná ztlustlina a na temeni hlavy se vytváří světlá zóna. U samic je skvrnitost slabší, takže celkový vzhled je světlejší než u samců.

Výskyt

Tuleň kuželozubý žije ve dvou oddělených populacích na severoatlantských pobřežích Labradoru po Norsko a Baltské moře. Tam žije asi 5000 kusů pouze v Botnickém zálivu. Naproti tomu okolí britských ostrovů obývá přes 20 000 těchto zvířat. Na některých místech, jako například na ostrově North Ronaldsay, se shromáždí až 9000 samic, aby vrhly mláďata. Ale nejen pro narození mláďat, nýbrž i za potravou se tu samice shromažďují, protože na rozdíl od tuleně obecného dávají přednost skalnatým pobřežím. Nejjižnější kolonie těchto tuleňů se vyskytuje na francouzském pobřeží Atlantského oceánu u města Ouessant. Někteří jedinci se občas vyskytnou i v severním Portugalsku. Mimo reprodukční období se však vyskytují po celém severním Atlantiku.

Způsob života

Tuleň kuželozubý osidluje skalní převisy v malých stádech. V době páření se samci pokoušejí vytvořit si kolem sebe malý harém, přičemž bojují tvrdě s ostatním samci. Obecně se tuleň kuželozubý považuje za kousavé zvíře. Když jsou lovcem zahnáni do úzkých, dovedou být zejména samci velmi nebezpečnými protivníky a odvážně útočníka napadají svým mohutným chrupem.

Tuleň kuželozubý dobře plave a potápí se velmi hluboko, protože si obživu hledá až 100 m hluboko. Dokáže zůstat pod vodou až 20 minut: při potápění zvedne nejdříve hřbet vysoko z vody. Na souši se pohybuje dosti obratně a zlézá i strmé skalní útesy. Říká se, že je schopen i spát pod vodou. Během soumraku a za odlivu nevykazuje téměř žádnou aktivitu.

Potrava

Ryby, které jsou loveny zejména ve skalních rozsedlinách. Tuleni nejsou při lovení ryb nikterak vybíraví. Loví i garnáty a mořské plže bez ulit, které sbírá na mořském dně.

Rozmnožování

V Baltském moři se rodí mláďata na konci února na plovoucích ledových krách. Jsou bílá a pokrytá vlnitou srstí. U severoatlantských populací se rodí mláďata v říjnu a listopadu a brzy nato nastává období páření. Harémy se většinou skládají z 6-7 samic. Samci však dokážou podržet takovéto skupiny samic jen několik málo let, protože pak jsou vytlačeni mladšími samci. Porodnost představuje v průměru jedno mládě ročně. Je 75 cm dlouhé a váží mezi 15 a 20 kg.

Další zajímavosti

Tuleň kuželozubý byl dlouhá léta intenzivně loven, takže v 50. letech poklesl jeho stav na kritické minimum a bylo třeba zavést přísná ochranná opatření. Mladá zvířata s bílým kožíškem bylo dobře na tmavých skalách vidět a stávala se snadnou obětí surových lovců. Předpokládá se, že původně se tuleni rodili na plovoucích krách, jak je tomu dosud v Baltském moři. Je pravděpodobné, že po poslední době ledové byl tento tuleň vytlačen dále na jih tuleními druhy, které se lépe přizpůsobily změnám klimatu.

Názvy ve světě

Tuleň kuželozubý

Anglicky: Gray Seal, Dánsky: Gråsæl, Holandsky: Grijze zeehond, Chorvatsky: Čunjasti tuljan, Islandsky: Útselur, Německy: Kegelrobbe, Rumunsky: Foca cenuşie, Slovensky: Tuleň sivý

Mohlo by vás také zajímat

Tuleň bajkalskýTuleň leopardíTuleň WeddellůvTuleň krabožravýTuleň RossůvTuleň středomořskýTuleň grónskýTuleň vousatýTuleň kroužkovanýTuleň obecný

Foto: http://planet-terra.org

Podělte se s námi o názor na tento text →