Aktuálně: 4 383 inzerátů184 542 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Tuleň Weddellův

Leptonychotes weddellii

Tuleň Weddellův

Leptonychotes weddellii

Tuleň Weddellův

  • Výskyt: Antarktida
  • Délka: 2,5-2,9 m
  • Hmotnost: 100-600 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 25 let
  • Potrava: Ryby, hlavonožci a korýši
Tuleň Weddellův
Kam se řadí?

Tuleň Weddellův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Phocidae - tulenovití
  • Podčeleď: Lobodontinae - tuleni krabožraví
  • Rod: Leptonychotes - tuleň
Tuleň Weddellův
Kde žije?

Tuleň Weddellův

Antarktida

  • Nadmořská výška: 1958 m
  • Povrch: ledovce
  • Teplota:
  • Léto: -10 až -40 °C
  • Zima: -40 až -70 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Vnitrozemí: 50 - 250 mm
  • Směrem k pobřeží: až 500 mm
  • Střídání polárních období:
  • Polární den: 6 měsíců
  • Polární noc: 6 měsíců
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
7 322 2 minuty čtení

Tuleň Weddellův je zavalitý tuleň s malou hlavou a krátkými ploutvemi má tupý i v nich a poměrně málo krátkých vousů, velké oči jsou nasazeny blízko sebe. Srst je svrchu tmavě stříbrošedá, zespodu bílá s rozmanitými tmavými i světlými skvrnami.

Je to vynikající potápěč, potápí se do velké hloubky a zůstává pod vodou déle než hodinu (rekord činí 73 minuty). Horní Špičáky jsou nápadně dlouhé a horní řezáky upravené k vykusování dýchacích otvorů v ledu. Tento tuleň sám nemigruje, ale dává se unášet plovoucím ledem.

Délky těla dosahuje tuleň Weddellův 2,5-2,9 metru, hmotnost se pohybuje od 100 do 600 kilogramů.

Domovinou tohoto tuleně je Antarktida (cirkumpolárně); ve které obývá otevřené moře i přilehlé pobřeží.

Jméno dostal Tuleň Weddellův podle námořního kapitána Jamese Weddella, který popsal setkání s ním v roce 1820. Dnes je tento druh chráněn před komerčním lovem.

Od září do listopadu vrhne na ledě březí samice, v malých koloniích společně s dalšími samicemi, většinou jen jedno mládě, dlouhé asi 1,5 m a vážící okolo 30 kg. Krmí jej hodnotným mlékem plným bílkovin a tuků, takže mládě přibírá denně asi 2 kg, samice jej v blízkosti střeží a nežere. Asi po dvou týdnech bere mládě do vody a učí ho plavat.

Po sedmi až osmi týdnech jsou mláďata odstavená a ponechána svému dalšímu osudu.

Názvy ve světě

Tuleň Weddellův

Anglicky: Weddell Seal, Španělsky: Foca de Weddell

Mohlo by vás také zajímat

Tuleň bajkalskýTuleň leopardíTuleň krabožravýTuleň RossůvTuleň středomořskýTuleň grónskýTuleň vousatýTuleň kuželozubýTuleň kroužkovanýTuleň obecný

Podělte se s námi o názor na tento text →