Aktuálně: 4 348 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Tamarín vousatý

Saguinus imperator

Tamarín vousatý

Saguinus imperator

Tamarín vousatý

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Délka těla: 23-26 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 350-430 g
  • Březost: 120-140 dnů
  • Počet mláďat: 2 ks
  • Délka života: 10-15 let
  • Potrava: Ovoce, nektar, hmyz
Tamarín vousatý
Kam se řadí?

Tamarín vousatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Cebidae - malpovití
  • Podčeleď: Callitrichinae - kosmani
  • Rod: Saguinus - tamarín
Tamarín vousatý
Kde žije?

Tamarín vousatý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
8 987 2 minuty čtení

Jméno dostal tamarín vousatý podle nápadného bílého kníru, jinak je šedě kropenatý s červenohnědým, naspodu bílým ocasem a černou hlavou. Tato malá opička často vytváří smíšené skupiny s příbuznými druhy, například s tamarínem sedlovým. Oba druhy reagují na poplašné volání, i když každý má trochu jiné.

V době dešťů se živí tento druh ovocem, v době sucha vyhledává nektar nebo rostlinné šťávy a hmyz, hlavně cvrčky, požírá celý rok. Přitahuje si rostliny tlamičkou a sbírá hmyz na nich ukrytý. Má vždy dva potomky, které nosí otec a matce je předává jenom ke kojení.

Tamarín vousatý dosahuje délky těla 23-26 centimetrů, ocasu 39-42 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 350 do 430 gramů.

Tamarín vousatý obývá ve volné přírodě západní část Jižní Ameriky; tropické pralesy v horských oblastech.

Kosmani a tamaríni včetně kalimika tvoří zvláštní skupinu amerických primátů, čeleď kosmanovitých,
čítající asi 35 druhů. Od ostatních opic se liší tento druh tím, že nemá nehty, ale drápky (proto se jim také říká drápkaté opice) a že mají dvě mláďata místo jednoho. Tamaríni mají typické nápadné ozdoby - vousy, chocholky, ušní štětičky.

Žijí v párech nebo malých skupinkách, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, podřízené samice nejsou schopné normální ovulace. Březost trvá 120 až 140 dnů, narodí se obvykle dvojčata. O mláďata se starají oba rodiče, velkou část dne je nosí na sobě zavěšené samec a samici je předává jen ke kojení. Žijí ve skupinách s mláďaty. Jestliže mladí z předchozího roku zůstávají s rodiči, přebírají péči o další potomky oni, přičemž hlavní úloha připadá samečkům. Průměrná délka života je 10 až 15 let.

Názvy ve světě

Tamarín vousatý

Anglicky: Emperor Tamarin, Chorvatsky: Carski tamarin, Maďarsky: Császárbajszú tamarin, Německy: Kaiserschnurrbarttamarin, Polsky: Tamaryna cesarska

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýPuštík vousatýTamarín skákavý - KalimikoTuleň vousatýNetopýr vousatý

Foto: http://imgur.com

Podělte se s námi o názor na tento text →