Aktuálně: 4 352 inzerátů189 391 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Medvěd pyskatý

Melursus ursinus

Medvěd pyskatý

Melursus ursinus

Medvěd pyskatý

  • Výskyt: Indie, Nepál, Bangladéš, Ceylon
  • Délka těla: 1,4-1,8 mm
  • Hmotnost: 55-190 kg
  • Březost: 7 měsíců
  • Počet mláďat: 2-3 ks
Medvěd pyskatý
Kam se řadí?

Medvěd pyskatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Ursoidea - medvědi
  • Čeleď: Fursidae - medvědovití
  • Podčeleď: Ursinae - medvědi
  • Rod: Melursus - medvěd
Medvěd pyskatý
Kde žije?

Medvěd pyskatý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 11.06.2014, 06:30
6 725 2 minuty čtení

Jeden z nejnápadnějších druhů medvědůmedvěd pyskatý má neurovnanou huňatou srst a dlouhé chlupy na uších, krku a na pleci. Živí se hlavně mravenci, termity a ovocem. Hnízda hmyzu otvírá dlouhými drápy na předních nohách (měří až 8 centimetrů) a při jídle dovede zavřít nozdry a vysunout pysky, takže vsává kořist mezerou mezi chybějícími předními řezáky (má jen 40 zubů). Jako ostatní medvědi se medvěd pyskatý rád staví na zadní a obhlíží okolí.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje kolem 1,4-1,8 metru, ocasu 10-12 centimetrů, hmotnost značně kolísá od 55 až do 190 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Indie, Nepál, Bangladéš a také Ceylon; tento medvěd je převážně lesní druh, také v křovinách.

Je ohrožen ničením prostředí a loven pro údajně léčivé části těla, mláďata jsou chytána pro chov v zajetí. Medvěd pyskatý se rozmnožuje pomalu, jednou za dva až tři roky.

Medvěd pyskatý je většinou samotářský typ. Dokonce se příliš nestýkají ani v době rozmnožování, což je prakticky po celý rok, kromě jedinců žijících v severní oblasti svého výskytu, kde je doba páření omezená na červen. Samec se totiž páří jen s jednou samicí, takže souboje jsou spíše výjimkou. To je také důvod, proč nejsou samci medvěda pyskatého oproti samicím tak vzrostlí jako jiné druhy medvědů. Samice je březí 7 měsíců a rodí 2-3 holá mláďata ve své dobře schované noře. Jakmile trochu povyrostou, jsou mláďata zachycené na zádech matky a nechají se nosit. Po několika týdnech jsou již mláďata vcelku samostatná, ale zůstávají s matkou ještě 2-3 roky téměř do dospělosti.
 

Názvy ve světě

Medvěd pyskatý

Anglicky: Sloth Bear, Holandsky: Lippenbeer, Chorvatsky: Usnati medvjed, Italsky: Orso labiato, Německy: Lippenbär, Polsky: Wargacz, Rumunsky: Ursul buzat, Rusky: Губа́ч, Slovensky: Medveď pyskatý, Španělsky: Oso perezoso

Mohlo by vás také zajímat

Přástevník medvědíLachtan medvědíMedvěd ušatýMedvěd malajskýMedvěd brýlatýĎábel medvědovitýMedvěd ledníMedvěd hnědýCípal pyskatý

Foto: http://bearsarefun.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →