Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Medvěd lední

Ursus maritimus

Medvěd lední

Ursus maritimus

Medvěd lední

  • Výskyt: Severní ledový oceán
  • Délka těla: 2,5 m
  • Hmotnost: 400-700 kg
  • Počet mláďat: 2 ks
  • Délka života: 20-25 let
  • Potrava: Tuleni a ryby
Medvěd lední
Kam se řadí?

Medvěd lední

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Ursoidea - medvědi
  • Čeleď: Ursidae - medvědovití
  • Podčeleď: Ursinae - medvědi
  • Rod: Ursus - medvěd
Medvěd lední
Kde žije?

Medvěd lední

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.04.2014, 20:00
23 537 4 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 2-2,5 m, hmotnost 300 až 800 kg, samice výrazné menší a lehčí. Ocas je obdobně jako u medvěda hnědého krátký a není téměř vidět. Stavba lebky protáhlejší než u medvěda hnědého, se kterým ho nelze zaměnit díky zbarvení srsti. Ta je u medvěda ledního špinavě až žlutavě bílá. Také krk je výrazně delší a umožňuje lednímu medvědovi rychlejší a obratnější pohyby. Na nohách má jen málo zahnuté silné drápy. Chodidla jsou až na polštářky, na které našlapuje, ochlupená. Mohutné tlapy se výborně hodí jak pro běh po sněhu, tak i pro plavání. Medvěd lední má zvláštní mastnou srst, po které rychle stéká voda a která izoluje tak dokonale, že téměř nedochází k úniku tělesné teploty. Proto není možné vyhledávat tyto medvědy například pomocí přístrojů, pracujících na bázi infračervených paprsků, které reagují na vyzařované teplo.

Výskyt

Medvěd lední žije na plovoucích krách v Severním ledovém oceánu a na nejsevernějších částech arktické pevniny. Tady se pohybuje buď po ledových krách, anebo obchází svoje území a stále pátrají po své hlavní potravě, kterou představují tuleni. Uvedené rozdíly mezi ním a medvědem hnědým jsou výsledkem přizpůsobení medvěda ledního extrémním životním podmínkám v oblastech, které obývá. Proti silnému mrazu chrání medvěda ledního jeho hustá srst a silná vrstva podkožního tuku.

Způsob života

Medvěd lední žije samotářsky a loví v oblasti arktického ledu. Nezamrzlou vodu mezi ledovými krami překonává lehce plaváním. Dokáže se velmi dobře potápět, pod vodou vydrží i několik minut. Na hladkém ledovém povrchu se díky svým ochlupeným tlapám opatřeným drápy dokáže pohybovat velice rychle a jistě. Podobně jako medvěd hnědý staví se i medvěd lední často na zadní nohy. K odpočinku používá místa ve skalních rozsedlinách anebo mezi nahrnutými ledovými krami. V zimě si medvědi ve sněhu vyhrabávají nory, ve kterých tráví období zimního klidu. Žijí ze svých tukových zásob, které na-shromáždili během období arktického léta. Před začátkem období zimního klidu dosahují medvědi lední nejvyšší tělesné hmotnosti (až 1000 kg) a jsou tak nejtěžšími dravými zvířaty žijícími na souši. Březí samice přivádějí mláďata na svět v doupatech vyhrabaných ve sněhu.

Potrava

Hlavně tuleni a ryby, příležitostně zdechliny, v období arktického léta jako doplněk rostlinná strava, jestliže se medvědi pohybují na pevnině, například na Špicberkách.

Rozmnožování

Koncem zimy, v dubnu a květnu, vyhledávají samotářsky žijící samci samice, které také žijí většinou osaměle, a dochází k páření. Po období březosti trvajícím osm měsíců se zpravidla rodí dvě mláďata (někdy jenom jedno a výjimečně tři), která jsou jen málo vyvinutá. Při narození jsou slepá a hluchá a měří necelých 30 cm. Ve čtyřech týdnech otevírají oči a rostou rychleji. Ve 2,5-3 měsících začnou dostávat první tuhou potravu.

V tu dobu opouštějí brloh a začínají si hodně hrát. Chodí za svou matkou a žerou maso čerstvě narozených tuleňů, kteří v té době představují jejich hlavní potravu. Mláďata zůstávají s matkou až do 3 let života.

Další zajímavosti

Lední medvěd není člověku téměř nebezpečný a snaží se mu vždy vyhnout. O zásoby potravin, které si lidé zřizují, se zajímá hlavně v noci. Lední medvěd je loven prakticky pouze pro svou kožešinu. Ještě v 60. letech byl povolen roční odstřel ve výši 1300 ledních medvědů - to však bylo daleko více, než s čím se dokázaly stavy medvědů vyrovnat. Proto se jejich počet neustále snižoval. Po zavedení ochrany v mezinárodním měřítku je naděje, že se podaří medvěda ledního zachovat.

Názvy ve světě

Medvěd lední

Anglicky: Polar Bear, Finsky: Jääkarhu, Francouzsky: Ours polaire, Chorvatsky: Bijeli medvjed, Italsky: Orso bianco, Japonsky: ホッキョクグマ, Litevsky: Baltasis lokys, Lotyšsky: Polārlācis, Maďarsky: Jegesmedve, Německy: Eisbär

Mohlo by vás také zajímat

Hoholka ledníPřástevník medvědíPotáplice ledníBuřňák ledníLachtan medvědíMedvěd ušatýMedvěd malajskýMedvěd pyskatýMedvěd brýlatýĎábel medvědovitý

Foto: http://a-z-animals.com

Podělte se s námi o názor na tento text →