Aktuálně: 4 314 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Medvěd brýlatý

Tremarctos ornatus

Medvěd brýlatý

Tremarctos ornatus

Medvěd brýlatý

  • Výskyt: Andy
  • Délka těla: 1,5-2 mm
  • Hmotnost: 60-175 kg
  • Březost: 250 dnů
  • Počet mláďat: 1-3 ks
Medvěd brýlatý
Kam se řadí?

Medvěd brýlatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Ursoidea - medvědi
  • Čeleď: Ursidae - medvědovití
  • Podčeleď: Tremarctinae - medvědi krátkohlaví
  • Rod: Tremarctos - medvěd
Medvěd brýlatý
Kde žije?

Medvěd brýlatý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 05.05.2014, 20:00
7 402 2 minuty čtení

Medvěd brýlatý je jediný medvěd žijící v Jižní Americe hraje důležitou roli v místním folklóru a bájesloví. Obývá rozmanité prostředí od trnitých lesů na pobřeží moře až po vysoké hory, výborně šplhá a potravu shání převážně rostlinnou na stromech. Mohutné čelisti mu dovolují rozžvýkat i nejtužší části. Jméno dostal medvěd brýlatý podle nápadné kresby kolem očí.

Délka těla se pohybuje kolem 1,5-2 metrů, ocasu 7 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 60-175 kilogram.

Ve volné přírodě obývá medvěd brýlatý Andy od Panamy až po severní Argentinu; obývá stepi i pralesy.

Tento medvěd přispívá k šíření rostlin roznášením semen a je ohrožen lovem pro kožešinu, maso i úbytkem lesů. V současnosti žije jen asi 10 000 jedinců.

Tito medvědi se páří ve velmi odlehlých končinách, které jsou velmi těžko dostupné, takže se toho neví mnoho, ale ví se, že samice přivádějí svá 1-3 mláďata na svět v červenci po asi 250denní březosti. Ta jsou při narození slepá a křehká, takže je samice při jakýchkoliv známkách nebezpečí zuřivě brání, podobně jako samice jiných druhů medvědů. Poté, co mláďata povyrostou, jsou velmi hravá a pořád vylézají na okolní stromy nebo skály. U matky se zdržují ještě asi tak rok, než vyrostou tak, že se postarají sama o sebe. Pohlavně dospějí ve 2 letech života.

Názvy ve světě

Medvěd brýlatý

Anglicky: Spectacled Bear, Francouzsky: Ours à lunettes, Holandsky: Brilbeer, Chorvatsky: Medvjed naočar, Německy: Brillenbär, Polsky: Niedźwiedź andyjski, Rumunsky: Ursul cu ochelari, Rusky: Очковый медведь, Slovensky: Medveď okuliarnatý

Mohlo by vás také zajímat

Papoušíček brýlatýPřástevník medvědíLachtan medvědíMedvěd ušatýMedvěd malajskýMedvěd pyskatýĎábel medvědovitýMedvěd ledníMedvěd hnědý

Foto: http://www.allposters.com

Podělte se s námi o názor na tento text →