Aktuálně: 4 504 inzerátů179 108 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Medvěd malajský

Helarctos malayanus

Medvěd malajský

Helarctos malayanus

Medvěd malajský

  • Výskyt: Asie
  • Délka těla: 1-1,4 m
  • Hmotnost: 27-65 kg
  • Délka života: Až 28 let
Medvěd malajský
Kam se řadí?

Medvěd malajský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Ursoidea - medvědi
  • Čeleď: Fursidae - medvědovití
  • Podčeleď: Ursinae - medvědi
  • Rod: Helarctos - medvěd
Medvěd malajský
Kde žije?

Medvěd malajský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.04.2014, 20:00
9 448 2 minuty čtení

Medvěd malajský je nejmenší druh medvěda (zavalité tělo není o mnoho větší než velký pes) je plachý a vede noční život. Žije hlavně na stromech, šplhá po kmenech, které objímá předníma nohama a přidržuje se i zuby nebo dlouhými drápy. Medvěd malajský si staví dokonce hrubé hnízdo z ohnutých větví, v němž spí přes den. Vybírá hmyz ze starých kmenů a plundruje včelí hnízda, z nichž drápy dobývá larvy a med. Svůj až 25 centimetrů dlouhý jazyk vsunuje do štěrbin, kde hledá podobnou potravu. Někdy drápy roztrhává hnízda termitů a slízává jejich obyvatele. Má hladkou, přiléhavou srst černé, šedé až rezavé barvy a na prsou velký krémový půlměsíc. Čenich je krátký a světle zbarvený.

Jestliže je medvěd malajský nepřítelem přepaden zezadu, volná kůže mu dovoluje se obrátit a zápasit.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje v rozmezí 1-1,4 metru, délka ocasu 3-7 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 27-65 kilogramů.

Vyskytuje se v Indočíně, v Indonésii a Malajsii. I když je to plaché zvíře, k člověku se chová poměrně přátelsky. Domorodí obyvatelé ho dokonce chovají jako domácího mazlíčka, ale zároveň byl dříve také hojně loven. Nyní je na celém svém území chráněn. I přesto ale jeho početní stavy klesají, jelikož dochází k ničení deštných lesů. Medvěd malajský totiž těžce snáší změny životního prostředí.

Na území České republiky je chován v několika ZOO: ZOO Ústí nad Labem, ZOO Hodonín, ZOO Děčín, ZOO Jihlava.
 

Názvy ve světě

Medvěd malajský

Anglicky: Malayan Sun Bear, Francouzsky: Ours Des Cocotiers, Holandsky: Maleise beer, Chorvatsky: Malajski medvjed, Italsky: Orso dal collare, Německy: Malayenbär, Polsky: Niedźwiedź malajski, Rumunsky: Ursul malaez, Rusky: Малайский медведь, Slovensky: Medveď malajský, Španělsky: Oso De Sol

Mohlo by vás také zajímat

Datel indomalajskýPřástevník medvědíLachtan medvědíMedvěd ušatýMedvěd pyskatýMedvěd brýlatýTahr himalájskýĎábel medvědovitýMedvěd ledníMedvěd hnědý

Foto: http://animalworld.com.ua

Podělte se s námi o názor na tento text →