Aktuálně: 6 013 inzerátů162 957 diskuzních příspěvků17 582 uživatelů

Datel indomalajský

Dryocopus javensis

Datel indomalajský

Dryocopus javensis

Datel indomalajský

  • Výskyt: Indie, Čína, Malajsie, Filipíny a Korea
  • Velikost: 40-48 cm
  • Hmotnost: 197-350 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Potrava: Hmyzožravý
Datel indomalajský
Kam se řadí?

Datel indomalajský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Picidae - datlovití
  • Rod: Dryocopus - datel
Datel indomalajský
Kde žije?

Datel indomalajský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Adam Bura 26.11.2013, 18:44
9 997 2 minuty čtení

Datel indomalajský je největším druhem datla jihovýhodní Asie. Samec je zbarven výrazně černo-bíle. Chocholka, temeno a "knírkovitý" pásek pod okem jsou červené. Samice je zbarvena stejně, ale červená na hlavě je pouze od chocholky do poloviny temene, a taktéž pásky pod oky chybí. Juvenilní pták je matnější s bledším hrdlem. Mladý samec má červené skvrny v chocholce a na temeni, a také náznaky "vousů".

Datel indomalajský vytváří 14 poddruhů. Jeden z nich je už bohužel vyhuben. Jako příklad uvádím Dryocopus javensis forresti (severní Myanmar, severozápadní Tonkin), Dryocopus javensis javensis (severní Thajsko), Dryocopus javensis richardsi (datel indomalajský tristramův - nejvzácnější poddruh žijicí v Koreji) nebo Dryocopus javensis feddeni.

Hlasovými projevy je "živé" kek-ek-ek-ek-ek a kiau-kiau-kiau, a pomalu zrychlující bubnování. Dále "explozivní" keer nebo kyah.

Obývá stálezelený les, mlžný horský les, místy také les jehličnatý, mangrovy, ale i urbanistickou krajinu. Běžně je k zastižení v místech s rostoucími kaštanovníky, duby, topoly a jilmy. Preferuje mrtvé stromy v jejichž dutinách si staví hnízda, a jejichž kůra je výborným zdrojem hmyzu. Doba hnízdění je od dubna do května, kdy samice snáší 3 až 4 vejce. Vyskytuje se až do 915 m.n.m. (v severním Annamu dokonce do 1450 m.n.m.). Nejvýše pak 1525 m.n.m. v západním Tonkinu.

Názvy ve světě

Datel indomalajský

Anglicky: White-bellied Woodpecker

Mohlo by vás také zajímat

Datel hnědýDatel černý

Podělte se s námi o názor na tento text →