Aktuálně: 6 311 inzerátů161 033 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Datel černý

Dryocopus martius

Datel černý

Dryocopus martius

Datel černý

  • Výskyt: Euroasie
  • Velikost: 46 cm
  • Hmotnost: 300-350 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Potrava: Larvy hmyzu ve dřevě
Datel černý
Kam se řadí?

Datel černý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Picidae - datlovití
  • Rod: Dryocopus - datel
Datel černý
Kde žije?

Datel černý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 26.01.2014, 13:00
15 013 4 minuty čtení

Znaky

Datel černý, velký asi jako kavka, je našim největším datlem. Od kavky jej na první pohled rozeznáme podle ohnivě červeného temene. Má nápadné tenký krk. Za letu hlasitě volá zvučným hlasem „kri-kri-kri". Mimoto je občas slyšet i zvuk podobný volání káně „kliéé". Když v předjaří bubnuje - asi 40 úderů za 2,5 sekundy - nese se zvuk velice daleko. Datel černý žije samotářsky, v době hnízdění v párech, vztah mezi partnery je však jen chladný a povrchní.

Prostředí

Širé listnaté, smíšené i jehličnaté lesy se starými stromy.

Rozmnožování

V dubnu se za velkého bubnování a křiku setkávají páry, pak oba ptáci vyčistí loňskou hnízdní dutinu nebo začnou vytesávat novou, takže třísky létají a brzy pokrývají celé okolí. Dutina bývá 8 až 20 m vysoko v bucích, topolech, ale i v jehličnatých stromech. Dlouze oválný vstupní otvor, vysoký 10 až 12 cm, je dostatečně široký, takže dovnitř můžeme vstrčit ruku. Dno dutiny leží však někdy hlouběji, než je délka paže. Vytesání dutiny může datlům trvat až 4 týdny. Většinou 4 vejce klade samice od poloviny dubna do poloviny května, po dvanáctidenním sezení se líhnou mláďata. Při sezení na vejcích se oba partneři střídají každých několik hodin za obřadných ceremonií: Pták, který přiletěl, venku zavolá, pták, který uvnitř sedí, mu odpovídá klepáním. Až poté odlétá a druhý partner vklouzne dovnitř.

Mláďata se klubou z vajec holá a nenarůstá jim prachové peří, z kůže jim častěji vyrážejí rovnou základy per. Když staří ptáci krmí, dotýkají se lehce mláďat a tím vzbuzují jejich chňapací reflex. Mladí ptáci zůstávají v dutině 24 až 26 dní, když pak vyletí, musejí je rodiče ještě nějaký čas vodit. V srpnu pak opouštějí rodičovský revír a vyhledávají si nový nebo zabírají opuštěný, rodiče však zůstávají. Nespolečenští datli černí spí ve svých dutinách i mimo dobu hnízdění, oba partneři však využívají své dutiny a nechodí si pokud možno do cesty. Proto také nestrádají ve svém často několik čtverečních kilometrů rozsáhlém revíru nedostatkem vhodné potravy.

Potrava

Datel černý vyhledává potravu - ve dřevě žijící larvy hmyzu - s oblibou v odumřelých kmenech stromů, které často úplně rozbije. Jako prst dlouhé třísky dokazují jeho práci. Kromě toho vytesává z kmenů i mravenčí hnízda, rozhrabává kupovitá mraveniště a zbavuje odumřelé kmeny kůry od shora až dolů.

Všeobecně

Na dutiny vytesané datlem černým čeká v monotónních středoevropských lesích spousta nájemníků, takže můžeme říci, že žádná z dutin není neobydlená. Bydli tu holubi doupňáci, sýci rousní, straky a později, když se vletový otvor zvětší, i puštík. V hnízdní dutině datla černého byly už nalézaný sýkory, brhlíci si přizdívají vletový otvor na svou míru. Ze savců dutiny využívá kuna skalní, veverka, plch a netopýři, dále i vosy, čmeláci a sršni.

Protože si datel černý vytesává svou hnízdní dutinu sám, je méně poškozen přeměnou lesů ze smíšeného přírodního lesa na užitkové lesní monokultury než holub doupňák, mandelík a dudek, kterým všem hrozí vyhynutí. Datel černý má prospěch i z úbytku svých přirozených nepřátel - jestřába a kuny lesní - i z toho, že jsou jehličnaté lesy napadány škůdci. Proto se dnes usídlil na mnoha místech, kde byl dříve neznámý.

Přesto jej nelze nikde považovat za hojného a mnohde patří ke skutečným vzácnostem.

Názvy ve světě

Datel černý

Anglicky: Black Woodpecker, Dánsky: Sortspætte, Estonsky: Musträhn, Finsky: Palokärki, Francouzsky: Pic noir, Holandsky: Zwarte specht, Chorvatsky: Crna žuna, Islandsky: Svartspæta, Italsky: Picchio nero, Maďarsky: Fekete harkály, Německy: Schwarzspecht, Norsky: Svartspett, Polsky: Dzięcioł zielony, Portugalsky: Peto-preto, Slovensky: Tesár čierny, Španělsky: Pito negro, Švédsky: Spillkråka

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu černýFrancouzský bílo-černý honičNorský losí pes černýČerný teriérLeguán černýDatel hnědýDatel indomalajskýRejsec černýPilous černýVodomil černý

Foto: https://naturfotografen-forum.de

Podělte se s námi o názor na tento text →