Aktuálně: 4 428 inzerátů179 702 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Baribal černý

Ursus americanus americanus

Baribal černý

Ursus americanus americanus

Baribal černý

  • Výskyt: Aljaška, Kanada, USA
  • Délka: 1,3-1,9 m
  • Hmotnost: 55-300 kg
  • Březost: 235 dnů
  • Počet mláďat: 2 ks
  • Potrava: Plody, trávy, pupeny a ořechy, med
Baribal černý
Kam se řadí?

Baribal černý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Ursoidea - medvědi
  • Čeleď: Ursidae - medvědovití
  • Podčeleď: Ursinae - medvědi
  • Rod: Ursus - medvěd
Baribal černý
Kde žije?

Baribal černý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 31.12.2014, 18:00
5 061 2 minuty čtení

Medvěd baribal nemusí být vždycky černý, existují jedinci skořicoví, hnědí nebo plaví a při pobřeží Tichého oceánu žijí dokonce i jedineční modrošedí. Přizpůsobují se tak různému prostředí, obvykle se však zdržují v silně zalesněných oblastech. Baribal výborně šplhá a pochutnává si na plodech, pupenech, bobulích a oříškách, kterých se zmocňuje pružnými pysky. Mohutnýma předníma nohama roztrhává padlé kmeny a obrací kameny a zahnutými drápy vybírá hmyz. Někdy však také rozbíjí stavby nebo vozidla, aby se dostal k potravě zanechané lidmi. Baribal zaujímá spoustu typických postojů, jimiž se dorozumívá. Kňourání, odvrácený pohled a skloněná hlava určují postavení ve společenské hierarchii a omezují možnost fyzického střetu.

Délky těla dosahuje baribal mezi 1,3-1,9 metry, ocasu 12 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 55-300 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je Aljaška, Kanada, USA, Mexiko; kde obývá baribal černý opadavé a jehličnaté lesy, hory.

Baribal se nejlépe přizpůsobil přítomnosti člověka a je známo jen málo případů napadení, lidem se raději vyhýbá.

Medvědice obvykle porodí svá první mláďata ve věku 3 až 5 let. Ty, které žijí v hustě obydlených oblastech, však často otěhotní v útlejším věku. Doba plození potomstva probíhá dva až tři týdny nejčastěji v červnu a červenci, v severní části rozšíření i v srpnu. Po páření bývají medvědice vůči svým druhům agresivní. Doba březosti trvá 235 dní a mláďata se tedy vylíhnou na přelomu ledna a února. V jednom vrhu se nejčastěji vylíhnou 2 medvíďata, avšak byly zaznamenány vrhy s 6 mláďaty. Po narození medvíďata váží 280 až 450 gramů a jejich délka dosahuje 20 centimetrů. Čerstvě narozená mláďata mají šedou srst a jsou slepá až do 28 až 40 dní po narození. Po pěti týdnech začínají chodit a po 30 týdnech přestávají být závislá na mateřském mléku. Absolutní nezávislosti dosahují ve věku 16 až 18 měsíců. Ve třech letech jsou baribalové dospělí a v pěti letech dosahují plného vzrůstu. Průměrná délka života v divočině je 18 let, rekordman se dožil 31 let, v zajetí pak 44.

Názvy ve světě

Baribal černý

Anglicky: Baribal, Chorvatsky: Američki crni medvjed, Italsky: Orso nero, Německy: Nordamerikanischer Schwarzbär, Polsky: Baribal, Rumunsky: Baribal

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu černýFrancouzský bílo-černý honičNorský losí pes černýČerný teriérLeguán černýRejsec černýPilous černýVodomil černýDatel černýKos černý

Foto: http://www.klausbrodersen.dk

Podělte se s námi o názor na tento text →