Aktuálně: 4 346 inzerátů184 004 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Kakadu černý

Calyptorhynchus funereus

Kakadu černý

Calyptorhynchus funereus

Kakadu černý

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 67 cm
  • Hmotnost: 750-900 g
  • Kroužek: 14 mm
  • Počet vajec: 1-2 ks
  • Inkubační doba: 29 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Kakadu černý
Kam se řadí?

Kakadu černý

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Calyptorhynchus - kakadu
Kakadu černý
Kde žije?

Kakadu černý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 11:13
24 152 2 minuty čtení

Popis

V dospělosti dosahuje kakadu černý délky těla až 67 cm a hmotnosti v rozmezí 750 - 900 g. V Jak už napovídá druhový název, ve zbarvení tohoto papouška převládá černá barva. Pouze líce na hlavě jsou žluté, černé peří na prsou je žlutě lemováno. Zespodu ocasu je široký žlutý pruh, který přechází k hnědému zbarvení. Oči jsou tmavě hnědé, zobák šedý a končetiny šedé.

Poddruhy

Calyptorhynchus funereus funereus
Calyptorhynchus funereus whiteae
Calyptorhynchus funereus xanthanotus
Calyptorhynchus funereus baudinii
Calyptorhynchus funereus latirostris

Život v přírodě

V přírodě se vyskytuje kakadu černý v Austrálii, kde žije v eukalyptových lesích, v sadech a zemědělské krajině. ve velkých hejnech až o 300 kusech. Světová populace je odhadována něco přes 20 000 jedinců.

Chov

Pro chov tohoto velkého a hlučného papouška se doporučují voliéry dlouhé 7 metrů. I budka musí odpovídat potřebám těchto velkých ptáků, základna má být o rozměrech 60 x 60 cm a výška dokonce 120 cm. Samice snáší pouze jedno nebo dvě vejce (vejce má rozměr 50 x 34,5 mm), ze kterých se líhnou mláďata po 29 dnech inkubace (čerstvě vylíhlé mládě má hmotnost 29 g). Hnízdo mladí opouští po 12 - 13 týdnech. V dobré péči se dožije až 50 let.

Krmivo

V zajetí předkládáme tomuto kakadu různé ořechy (vlašské, mandlem piniové oříšky), dále slunečnicová semínka, pšenici, kukuřici. Čerstvé ovoce, zelenina a zelené krmení nejrozmanitějších druhů musí tvořit zhruba polovinu krmné dávky.

Názvy ve světě

Kakadu černý

Latinsky: Calyptorhynchus funereus, Anglicky: Yellow-tailed Black-Cockatoo, Německy: Gelbschwanz-Rußkakadu, Dánsky: Gulhalet Ravnekakadu, Španělsky: Cacatúa Fúnebre Coliamarilla, Finsky: mustakakadu, Francouzsky: Cacatoès funèbre, Italsky: Cacatua nero codagialla, Japonsky: kimimikurooumu, Japonsky 2: キミミクロオウム, Holandsky: Geeloograafkaketoe, Norsky: Gulhalekakadu, Polsky: zalobnica zóltosterna, Rusky: Желтоухий черный какаду, Slovensky: kakadu žltochvostý, Švédsky: Gulstjärtad sotkakadua, Čínsky: 黑凤头鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →