Aktuálně: 6 311 inzerátů161 037 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Jelenec ušatý

Odocoileus hemionus

Jelenec ušatý

Odocoileus hemionus

Jelenec ušatý

  • Výskyt: Západ Severní Ameriky
  • Délka: 1,85-2,5 m
  • Hmotnost: 100-210 kg
  • Březost: 190-200 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Tráva, lesní plody, žaludy
Jelenec ušatý
Kam se řadí?

Jelenec ušatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Nadčeleď: Giraffoidea
  • Čeleď: Cervidae - jelenovití
  • Podčeleď: Capreolinae - jelenci
  • Tribus: Odocoileini - novosvětští jelenci
  • Rod: Odocoileus - jelenec
Jelenec ušatý
Kde žije?

Jelenec ušatý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 618 2 minuty čtení

Jelenec ušatý obývá rozsáhlé území na západě Severní Ameriky a živí se pestrou paletou rozmanitých rostlinných druhů. V létě je rezavě hnědý, v zimě šedohnědý a má proměnlivé bílé skvrny v obličeji a na hrdle. Čelo je černé, ocas svrchu černý a zespodu bílý. Poplašen zvedá ocas vysoko, takže se bílá skvrna nápadně zvětšuje a funguje jako výstražný signál pro ostatní členy stáda.

Délky těla dosahuje jelenec ušatý 1,85-2,5 metru, délky ocasu 10-35 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 100-210 kilogramů.

Jelenec ušatý obývá západ Severní Ameriky; konkrétně prérie a zemědělská půda, okraje lesů, občas se zatoulá do měst.

Za potravou se vydává zrána nebo navečer a vyhledává ji především v otevřených biomech (na polích, lukách), přes nejteplejší část dne odpočívá v pelechu ve stínu stromů. V létě se živí především trávou nebo jinými rostlinami, občas si zpestří jídelníček i lesními plody nebo žaludy, v zimě okousává větvičky jehličnatých stromů. Samice obvykle žijí spolu s mláďaty v menších skupinách, samci jsou po většinu roku samotářští, mladí pak tvoří mládenecké skupiny.

Jelenec ušatý se páří obvykle na podzim. V období páření u samců vzniká několik soubojů o samice a území. Samice je březí 190-200 dní a jedno až dvě mláďata rodí na jaře. Mláďata matku opouští na podzim, po 60-75 dnech života.
 

Názvy ve světě

Jelenec ušatý

Anglicky: Mule Deer, Chorvatsky: Prerijski bjelorepi jelen, Německy: Maultierhirsch, Rumunsky: Cerb catâr, Slovensky: Jeleník čiernochvostý, Španělsky: Ciervo mulo

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýKalous ušatýPuštík vousatýJelenec bahenníMedvěd ušatýPes ušatýTamarín vousatýJežek ušatýTuleň vousatý

Foto: http://www.natgeocreative.com

Podělte se s námi o názor na tento text →