Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Pes ušatý

Otocyon megalotis

Pes ušatý

Otocyon megalotis

Pes ušatý

  • Výskyt: Východní a jižní Afrika
  • Délka: 46-66 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3-5,3 kg
  • Březost: 2 měsíce
  • Počet mláďat: 3-5 ks
  • Délka života: 13 let
  • Potrava: Termiti, chrobáci, vejce, hlodavci
Pes ušatý
Kam se řadí?

Pes ušatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Otocyon - liška
Pes ušatý
Kde žije?

Pes ušatý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 901 2 minuty čtení

Jméno dostal pes ušatý podle obrovských boltců, až 12 centimetrů dlouhých. Má nápadně drobný obličej s černou maskou a špičatým čenichem, špičky uší jsou černé. Počet jeho drobných zubů převyšuje stav u všech ostatních psovitých, celkem má pes ušatý 48 zubů, díky osmí stoličkám navíc. Je to nejvyšší počet pravých zubů u placentálů. Pes ušatý se chováním podobá spíše lišce.

Délky těla dosahuje tento druh mezi 46-66 centimetry, ocasu 23-34 centimetry, hmotnost se pohyuje mezi 3-5,3 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je východní a jižní Afrika, kde obývá oddělené areály; stepi, polopouště a okraje lesu.

Pes ušatý je pravděpodobně jediná psovitá šelma, která neloví savce, ale živí se hlavně termity a chrobáky. Občas si přilepší malými hlodavci nebo vejci a holátky na zemi hnízdících ptáku.

Náleží do čeledi psovití. Psovití (Canidae) jsou většinou masožravci případně všežravci. Do této čeledi patří psi, vlci, lišky, kojoti a šakalové. Stejně, jako některé kočky, jsou všichni psovití prstochodci. Psovité šelmy jsou vytrvalé a velmi přizpůsobivé. Charakteristické je pro ně štíhlé tělo s dlouhýma nohama a dlouhým chlupatým ocasem. Psi jsou rozšířeni po celém světě, až na pár izolovaných oblastí jako je Nový Zéland, ovšem i tam člověk zatáhl domácí plemena psů
 

Názvy ve světě

Pes ušatý

Anglicky: Bat-eared Fox, Chorvatsky: Dugouha lisica, Italsky: Otocione, Německy: Löffelhund, Rumunsky: Câini urechiaţi, Slovensky: Pes ušatý

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýRosela pestráČínský chocholatý pesItalský vodní pesPortugalský vodní pesŠpanělský vodní pesBloodhound – svatohubertský pesKanaáský pesFaraónský pes

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →