Aktuálně: 6 448 inzerátů160 637 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Gorila východní

Gorilla beringei

Gorila východní

Gorilla beringei

Gorila východní

  • Výskyt: Střední a východní Afrika
  • Velikost: 1,3-1,9 m
  • Hmotnost: 68-120 kg
  • Březost: 8,5 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 40-50 let
  • Potrava: Ovoce, listy, výhonky
Gorila východní
Kam se řadí?

Gorila východní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Hominoidea - hominoidi
  • Čeleď: Hominidae - hominidi
  • Podčeleď: Homininae
  • Tribus: Gorillini
  • Rod: Gorilla - gorila
Gorila východní
Kde žije?

Gorila východní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 22.02.2014, 19:00
7 073 2 minuty čtení

Největšími žijícími primáty jsou gorily. V současnosti jsou děleny na gorilu nížinnou (Gorilla gorilla) a gorilu východní (Gorilla beringei). Gorila východní zahrnuje jednak poddruh gorilu východní nížinnou (Gorilla beringeigraueri) a jednak jeden nebo více poddruhů horských goril (Gorilla beringei beringei).

Gorila východní má tmavou huňatou srst, velmi dlouhé paže a kaštanově hnědé oči, horské poddruhy mají mnohem delší a hustší srst. Gorilí samci mívají na hřbetě v dospělosti prostříbřenou srst, proto se jim říká stříbrohřbetí. Gorily žijí ve skupinách, které se potulují po území o rozloze 400-800 ha. Jádro území si skupina chrání, ale okraje přesahují na území sousedních skupin. Dominantní stříbrohřbetý samec bývá otcem většiny nebo všech mláďat ve skupině. Plodným samicím věnuje pozornost nejrůznějším způsobem včetně krmení, lámání rostlin, houkání, bušení do hrudi a vyskakování. Když zahání vetřelce, vztyčuje se, buší se pěstmi do hrudi a rve okolní rostlinstvo. Když dojde k nejhoršímu, vydává pronikavý řev a sráží útočníka mohutnými pažemi.

Dospělá gorila východní měří až 1,3-1,9 metru a hmotnost se pohybuje v rozmezí 68-120 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá gorila střední a východní Afriku; zde se vyskytuje v horských deštných pralesích, bambusových porostech, bažinatých křovinách a horských loukách.

Gorila nížinná žije ve střední Africe a je nejběžnější v zoologických zahradách a safari. I ona je ohrožena pytláky a odlesňováním. Nejpopulárnější z goril je gorila horská, důkladně prostudovaná Dianou Fosseyovou a jejími následníky V pohoří Virunga a okolí nyní přežívá asi 300 jedinců, ale jejich ochrana není perfektní.

Názvy ve světě

Gorila východní

Anglicky: Mountain Gorilla, Finsky: Vuorigorilla, Francouzsky. Gorille de l'est : , Chorvatsky: Istočni gorila, Německy: Östlicher Gorilla, Slovensky: Gorila východná

Mohlo by vás také zajímat

Gekon východníKuňka východníJehlozobka východníMandelík východníČipmank východníNetopýr východníJežek východní

Foto: http://www.zoochat.com

Podělte se s námi o názor na tento text →