Aktuálně: 4 388 inzerátů184 675 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Dudek chocholatý

Upupa epops

Dudek chocholatý

Upupa epops

Dudek chocholatý

  • Výskyt: Evropa, Asie, Afrika
  • Velikost: 25-29 cm
  • Hmotnost: 55-80 g
  • Počet vajec: 5-7 ks
  • Inkubační doba: 16 dnů
  • Potrava: Hmyz, housenky, larvy, mravenci, žížaly a menší ještěrky
Dudek chocholatý
Kam se řadí?

Dudek chocholatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci :
  • Podtřída: Neognathae - letci
  • Řád: Bucerotiformes - zoborožci
  • Čeleď: Upupidae - dudkovití
  • Rod: Upupa - dudek
Dudek chocholatý
Kde žije?

Dudek chocholatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 01.10.2023, 21:27
734 2 minuty čtení

Dudek chocholatý je svým vzhledem charakteristický. S jinými ptáky ho nelze jednoznačně zaměnit. Dudka chocholatého poznáte díky výrazné chocholce na hlavě, díky které dostal druhové pojmenování. Tuto korunku dudek občas rozprostírá, ale můžete ho spatřit i s chocholkou staženou.

Horní část těla včetně hlavy a převážná část chocholky má oranžovohnědé zbarvení. Špičky chocholky jsou bílé s černým zbarvením na koncích. Spodní část těla je bílá, a ocasní pera mají proužkované hnědobílé nebo černobílé zbarvení. Někdy je bílé zbarvení na břiše méně patrné kvůli žlutohnědým perům. Zbarvení samečků a samiček je stejné, a dokonce i mladí jedinci se podobají dospělým. Mláďata mají bílošedé prachové peří.

Dudek chocholatý je o něco větší než černý kos. Dospělý jedinec má velikost hrdličky, měří mezi 25 a 29 centimetry a má rozpětí křídel 44 až 48 centimetrů. Váha tohoto ptáka se pohybuje mezi 55 a 80 gramy.

Dudek létá nízko nad zemí třepotavým motýlím letem, a jeho hlas vydává tříslabičné „hupupup“ nebo při vyrušení drsné „cherrr“. Jiný zdroj uvádí, že jeho zpěv připomíná zvučné, ale utlumené „dududu“. Zpěv dudka chocholatého je slyšet od začátku dubna do poloviny června.

Jeho zobák je protáhlý a černobílý, což mu pomáhá shánět potravu v zemi, dutinách stromů a ve starých kmenech. Dudek se pravidelně vyskytuje v České republice od konce března do konce dubna a také v srpnu až začátkem září. Výjimečně se můžeme setkat s dudkem i od března do konce listopadu. V zimě se však v Česku nevyskytuje, migruje do Afriky a dalších oblastí.

Dudek chocholatý žije většinu roku samostatně a láká si partnerku svým vzhledem a zpěvem. Jeho potravou je především hmyz, včetně housenek, larev, mravenců, žížal a menších ještěrek. Co se týče rozmnožování, staví hnízdo od poloviny dubna do začátku června a snáší 5-7 šedých, jemně tečkovaných vajec. Dudci hnízdí jednou až dvakrát ročně. Jejich hnízdo je pouze lehce vystláno, jako podložka pro vajíčka, ze kterých se po asi 16 dnech líhnou mladí dudci. Ochrana tohoto ohroženého druhu je důležitá, protože jeho stavy se od 20. století postupně snižují.

Názvy ve světě

Dudek chocholatý

Anglicky: Eurasian hoopoe

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek chocholatýČínský chocholatý pesKormorán chocholatýMakak chocholatý

Podělte se s námi o názor na tento text →