Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Orel volavý

Aquila clanga

Orel volavý

Aquila clanga

Orel volavý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 60-70 cm
  • Hmotnost: 2-3,2 kg
  • Počet vajec: 1-2 ks
  • Inkubační doba: 42-45 dnů
  • Průměr kroužku: 20 mm
  • Potrava: Ptáci, skřivani, ještěrky
Orel volavý
Kam se řadí?

Orel volavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Aquila - orel
Orel volavý
Kde žije?

Orel volavý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
3 449 2 minuty čtení

Znaky

Rozpětí 160 cm i více. Středně velký, většinou jednobarevný orel. Mladí ptáci jsou černohnědí se světlými skvrnami na křídlech a s bělavým kořenem ocasu. Let je rychlý a obratný, střídá se mávání křídel a plachtění. Orel také dobře běhá. Má zvonivý hlas. Orla volavého jen obtížná můžeme odlišit od podstatně menšího, jen jako káně velkého orla křiklavého.

Prostředí

Řídké lesy s vysokými stromy, většinou v nížině podél toků a břehů jezer i na rozlehlých nížinných rašeliništích. V zimě v subtropické a tropické Asii. Na území České republiky se zatoulává jen velmi vzácně.

Rozmnožování

Na hnízdištích se orli objevují v dubnu a předvádějí tu své svatební lety. Pak opravují staré hnízdo a zdobí je čerstvými haluzemi. V první polovině května klade samice jedno nebo dvě vejce, mladší mládě však většinou hyne. Samice sedí na vejcích 42-45 dní, mláďata zůstávají na hnízdě 45 až 60 dní. Mládě hnízdo opouští v polovině srpna a až do konce září je rodiče v blízkosti hnízda krmí. Toulá se stále dál od hnízda a nakonec mizí směrem k oblasti, kde přezimuje.

Potrava

Orel volavý je všestranný a přizpůsobivý letec. Loví ne číhané, za výzvědného letu i během po zemi, a to savce od myši po zajíce, ptáky od skřivaních mláďat až po divokou kachnu, napadá i domácí drůbež. Mimoto se živí i ještěrkami, skokany, ropuchami, želvami a různým větším hmyzem. Pochutná si i na mršinách a na břeh vyplavených mrtvých rybách.

Názvy ve světě

Orel volavý

Anglicky: Greater Spotted Eagle, Finsky: Kiljukotka, Francouzsky: Aigle pomarin, Holandsky: Bastaardarend, Chorvatsky: Orao klokotaš, Islandsky: Gjallörn, Italsky: Aquila anatraia maggiore, Maďarsky: Nagy békászó sas, Německy: Schelladler, Norsky: Storskrikørn, Polsky: Orlik grubodzioby

Mohlo by vás také zajímat

Korela chocholatáOrel mořskýOrel nejmenšíOrel jestřábíOrel skalníOrel královskýOrel stepní

Foto: http://biebrzafototraper.pl

Podělte se s námi o názor na tento text →