Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Mara stepní

Dolichotis patagonum

Mara stepní

Dolichotis patagonum

Mara stepní

  • Výskyt: Argentina
  • Velikost: 43-78 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 9-16 kg
  • Březost: 18-93 dnů
  • Počet mláďat: 2-5 ks
  • Délka života: 5-7 let
  • Potrava: Tráva, nízké křoví
Mara stepní
Kam se řadí?

Mara stepní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Caviidae - morčatovití
  • Podčeleď: Dolichotinae - mary
  • Rod: Dolichotis - mara
Mara stepní
Kde žije?

Mara stepní

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 28.12.2014, 17:00
7 869 2 minuty čtení

Tento druh patří do zvláštní podčeledi morčatovitých zvané mary, protože je neobvykle velký a má dlouhé nohy, takže připomíná spíše jelínka. Také chováním se od hlodavců liší, vychovává mláďata spíše jako kopytníci, a to až do dospělosti. Mara stepní má hnědé oranžový hřbet s bílou skvrnou na krku a nápadnými bílými třásněmi kolem krátkého ocasu. Na dlouhém čenichu jsou tmavé vousy, oči a uši jsou velké. Dospělé mary skvěle běhají, skáčou a hrabou. Páry samců a samic se společně pasou na trávě a nízkém křoví a mláďata vychovávají ve skupině. Samice vyhrabávají pro své potomstvo velké nory.

Mara stepní dosahuje v dospělosti délky těla 43-78 centimetrů, ocasu 2,5 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 9-16 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá mara stepní střední a jižní Argentinu; kde nejčastěji navštěvuje travnaté pampy.

Život v páru, typický pro mary, je u hlodavců vzácností. Samec svou družku stále doprovází kvůli ochraně, ale také kvůli odehnání svých soků. Po téměř třech měsíční březosti (18-93 dní) rodí samice 2 až 5 mláďat do své nory dvakrát až třikrát ročně. Ve volné přírodě se mary dožívají max. kolem 5 let; v zajetí se mary normálně dožívají 5-7 let, ale byli zaznamenány i případy, kdy se dožili více jak 13 let.
 

Názvy ve světě

Mara stepní

Anglicky: Patagonian Mara, Německy: Großer Pampashase

Mohlo by vás také zajímat

Ara marakánaAymara andskýAymara citrónovýAymara pruhovanýAymara šedoprsýLori smaragdovýVaran stepníVaran smaragdovýKachna smaragdováLeskoptev smaragdová

Foto: http://www.zoochat.com

Podělte se s námi o názor na tento text →