Aktuálně: 4 426 inzerátů179 675 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Myšivka horská

Sicista betulina

Myšivka horská

Sicista betulina

Myšivka horská

  • Výskyt: Eurasie
  • Délka: 13-18 cm s ocasem
  • Hmotnost: 5-13 g
  • Březost: 28-35 dnů
  • Počet mláďat: 4-7 ks ročně
  • Potrava: Travní semena, bobule, hmyz
Myšivka horská
Kam se řadí?

Myšivka horská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Dipodidae - tarbíkovití
  • Podčeleď: Sicistinae - myšivky krátkonohé
  • Rod: Sicista - myšivka
Myšivka horská
Kde žije?

Myšivka horská

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 796 2 minuty čtení

Identifikace

Myšivka horská dosahuje délky těla 58-76 milimetrů, nápadně velký ocas má tento druh v rozpětí od 73 do 103 (120-170 procent délky těla) milimetrů, zadní tlapka bývá 14,5 až 18 milimetrů, ucho pak 9,5-15 milimetrů. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 5 do 13 gramů. Myšivka horská je zbarvena okrově šedohnědě, spodinu má světlejší. Černý proužek na hřbetě začíná mezi očima a je na čele mírně rozšířen. Má čtyřprstou přední tlapku. Nápadně dlouhý je ocas.

Rozšíření

Ostrůvkovitě žije v lesním a lesostepním pásmu Eurasie od jižní Skandinávie po střední Sibiř, na jihu zasahuje do horských oblastí střední Evropy (Alpy, Karpaty). U nás se vyskytuje rovněž v horských oblastech.

Způsob života

Myšivka horská je noční hlodavec obývající jehličnaté lesy, rašeliniště a mokřady s bujnou vegetací. V zimě upadá do spánku, který tráví v podzemním hnízdě. Dobře šplhá, plave málo. Doba březosti je 4-5 týdnů a samice rodí pouze jednou ročně, obvykle počátkem června, 4-7 (výjimečně 1 a maximálně 11) mláďat, což při nejvyšším věku tří let znamená dva vrhy za život. Přitom druhou zimu přežívá sotva 5 procent populace. Mláďata prohlédnou asi po 3 týdnech a v červenci vycházejí poprvé z hnízda.

Názvy ve světě

Myšivka horská

Anglicky: Northern Birch Mouse, Německy: Birkenmaus, Rumunsky: şoarece săritor de pădure, Rusky: Lesnaja myšovka, Slovensky: Myšovka vrchovská

Mohlo by vás také zajímat

Orebice horskáSaranče horskáLinduška horskáKočka horskáMyšivka stepníZmije horskáZmije horská

Foto: http://zzknafle.republika.pl

Podělte se s námi o názor na tento text →