Aktuálně: 4 424 inzerátů179 597 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Gaur

Bos gaurus

Gaur

Bos gaurus

Gaur

  • Výskyt: Asie
  • Délka těla: 2,5-3,3 m
  • Hmotnost: 650-1000 kg
  • Březost: 9-11 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Traviny, byliny, pupeny
Gaur
Kam se řadí?

Gaur

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Bovini
  • Podtribus: Bovina
  • Rod: Bos - tur
Gaur
Kde žije?

Gaur

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
6 220 2 minuty čtení

Největší z divokých turů je gaur, jeho poddruhy jsou gaur indický a malajský (seladang). Má mohutné tělo s velkým hrbem, zbarvené v odstínech hnědé, rezavé nebo černé barvy s bílými podkolenkami. Býci i krávy mají nahoru zatočené rohy, dlouhé až 1,1etru. Samci v říji vydávají daleko slyšitelný hlas a toulají se za říjnými samicemi na velké vzdálenosti.

Gaur dosahuje délky těla 2,5-3,3 metru, délka ocasu je 70 centimetrů až jeden metr, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje v rozmezí 650-1 000 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá gaur jižní a jihovýchodní Asii; především zalesněné hory a pastviny.

Gaur náleží do čeledi turovití, podčeledi Tuři. Tuři se ve volné přírodě se dochovali ještě v Africe a v Asii, kdežto v Evropě a Severní Americe žijí pouze v rezervacích. Ve Střední a Jižní Americe, v Austrálii, stejně jako po celém světě, žijí zdomácnělí potomci divokých turů, skot. Základní potravou turů jsou traviny a různé byliny, listy, pupeny a větve keřů a stromů, mechy i lišejníky. Samec tura se nazývá býk a samice kráva.

Většina turů jsou stádovými zvířaty s výraznou hierarchií. U některých druhů žijí stáda celoročně společně, u jiných se dospělí býci od stáda oddělují a vrací se až v období páření. Mají málo vyvinutou mimiku, a proto se spolu komunikují jinými výrazovými prostředky: držením a natočením hlavy, postavením se k protivníkovi čelem nebo bokem, natažením nebo sklopením krku, hrabáním končetinou nebo rohem v zemi, frkáním atd. Při pohledu na stádo lze podle držením hlavy a krku určit zařazení ve stádě. Nejsilnější býk se snaží v období říje držet krávy svého harému pod kontrolou. Je-li však stádo příliš veliké, podílejí se na rozmnožování i ostatní býci. Březost u turů se pohybuje od 9 po 11 měsíců.
 

Názvy ve světě

Gaur

Anglicky: Indian Gaur, Německy: Gaur, Rumunsky: Gaur, Slovensky: Gaur

Foto: http://matrix-6go.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →