Aktuálně: 4 358 inzerátů188 475 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Skálolez

Oreotragus oreotragus

Skálolez

Oreotragus oreotragus

Skálolez

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 0,7-1,2 m
  • Hmotnost: 8-18 kg
  • Březost: 214 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Spásá křoviny, výhonky, plody
Skálolez
Kam se řadí?

Skálolez

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Oreotragini - skálolezi
  • Rod: Oreotragus - skálolez
Skálolez
Kde žije?

Skálolez

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
2 226 2 minuty čtení

Tato malá antilopa s krátkou hlavou, olivově žlutou kropenatou srstí a drobnými spárky dokáže obdivuhodně skákat v neschůdném skalnatém terénu. Jméno má tedy skutečně trefné. Hustá srst má duté chlupy, což je jedinečný případ mezi africkými tury, ale antilopu výborně chrání před odřeninami. Skálolez mívá jedno nebo dvě mláďata, žije v párech a spásá stálezelené křoviny, výhonky a různé plody. Loví ho levharti, hyeny skvrnité, orli korunkatí, šakalové i paviáni. Samečkové se brání trkáním rohy, kdežto samice, které rohy nemají, koušou.

Skálolez dorůstá délky těla od 70 centimetrů do 1,2 metru, ocasu 5-13 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 8-18 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je východní a jižní Afrika, severní Nigérie; obývá tam strmé horské terény, většinou se jedná o rokle u velkých řek.

Období páření u skálezů trvá od září do ledna, kdy vytvářejí trvalé páry. Samice rodí asi po 214 dnech jediné mládě a za rok může mít i dva vrhy. Jsou aktivní hlavně na večer, za měsíčních nocí a brzy ráno, jinak se schovávají mezi keři pryšců a v husté trávě kolem skalních útesů. Skálolezi jsou velice plaší a pokud jen na malou vzdálenost zhlédnou nepřítele, ihned mizí vysokými a dlouhými skoky mezi skalními útesy, kde se dají jen stěží nalézt. Dá se tedy říci, že ten, kdo může skálolezy delší dobu pozorovat jen na dálku, má velké štěstí.
 

Názvy ve světě

Skálolez

Anglicky: Klipspringer, Francouzsky: Oréotrague, Holandsky: Klipspringer, Italsky: Saltarupi, Maďarsky: Szassza, Německy: Klippspringer

Foto: http://www.bopmyspace.com

Podělte se s námi o názor na tento text →