Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Oribi

Ourebia ourebi

Oribi

Ourebia ourebi

Oribi

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 90-140 cm
  • Hmotnost: 12-22 kg
  • Březost: 6-7 měsíců
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Tráva
Oribi
Kam se řadí?

Oribi

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Antilopini - pravé antilopy
  • Rod: Ourebia - oribi
Oribi
Kde žije?

Oribi

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
2 698 2 minuty čtení

Drobná štíhlá antilopka s dlouhým krkem a hedvábnou srstí pískové nebo narezavělé barvy, má bílou spodinu, bílou bradu a prodlouženou srst na kolenou. Samci mají špičaté vroubkované rohy, samice jsou bezrohé, obvykle větší a mají tmavou skvrnu na temeni. Oribi se skrývají se ve vysoké trávě, kde se stávají obětmi levhartů, karakalů a krajt. Jsou-li polekány, vyskakují kolmo vzhůru a prchají velkou rychlostí. Žijí v párech nebo v malých skupinách po sedmi až osmi zvířatech a jsou čilé ve dne i v noci. Samci někdy pomáhají při péči o mláďata a hlídají je.

Oribi dorůstá délky těla 90 centimetrů až 1,4 metru, délky ocasu 6-15 centimetrů, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje od 12 až do 22 kilogramů.

Mozaikovitě se oribi vyskytuje v celé Africe na jih od Sahary, nejvíce v Súdánu; především můžeme tuto antilopu spatřit na savanách s vysokou trávou a řídkými stromy až do výše 3 000 metrů nad mořem a v blízkosti vody.

Samci vlastní teritoria, která si značí výměškem pachových žláz, močí nebo trusem. V období rozmnožování, tedy mezi srpnem a prosincem, se samec spáří se všemi samicemi, které se vyskytují na území jeho teritoria. Samic však nebývá na jednom území mnoho, obvykle jedna nebo dvě. Samice rodí jediné mládě po 6 až 7 měsíční březosti. Prvních 9 až 10 týdnů je mládě skryto ve vysoké vegetaci, kde ho pravidelně navštěvuje, očišťuje a kojí. Matku opouští ve věku čtyř až pěti měsíců.
 

Názvy ve světě

Oribi

Anglicky: Oribi, Holandsky: Oribi, Německy: Bleichböckchen

Foto: http://ianfrasertalkingnaturally.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →