Aktuálně: 4 428 inzerátů179 704 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Argali altajský

Ovis ammon

Argali altajský

Ovis ammon

Argali altajský

  • Výskyt: Asie
  • Kohoutková výška: 120-115 cm
  • Hmotnost: 200-220 kg
  • Březost: 155-170 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Traviny, listy
Argali altajský
Kam se řadí?

Argali altajský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Caprini - kozy a ovce
  • Rod: Ovis - ovce
Argali altajský
Kde žije?

Argali altajský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.03.2015, 07:42
4 770 2 minuty čtení

Argali altajský je druh velice roz­šířený, který vytváří v celém areálu přibližně 25 pod­druhů. Vyskytuje se prakticky od Středomoří přes Ma­lou Asii a Írán až do severozápadní Indie a k pohoří Velký Chingan.

Altajský poddruh, zvaný také archar, patří k největším. V kohoutku dosahuje výšky 120-115 cm a může vážit 200-220 kg. Má neobyčejně mohut­né, do spirály stočené rohy. Samice jsou vždy menší než samci. Jižní poddruhy této ovce jsou naopak drob­né, v kohoutku měří 65-75 cm a váží kolem 40 kg. Předky domácí ovce byly spíše tyto menší středoasijské a maloasijské poddruhy. Archarové žijí v horských oblastech s proměnlivým reliéfem, ale strmým skalám se vyhýbají. Na strmých svazích hledají pouze útočiš­tě před nepřáteli, nebo jsou na ně vytlačováni domácí­mi zvířaty. Nejoblíbenějším stanovištěm archara jsou alpské louky nebo náhorní stepi či plošiny. Může vy­stupovat až do výše 5500 m nad mořem.

Ovce s mlá­ďaty tvoří větší stáda, berani se v létě drží ve zvláštních tlupách. Během roku zvířata migrují, jejich zimoviště mohou být až 70 km vzdálena, říje probíhá od října až do ledna (podle místa výskytu), berani si dobývají ha­rémy o 5-20 ovcích. Březost trvá 155-170 dní a sa­mice rodí jedno, vzácně dvě jehňata. Asi po pěti dnech se s nimi připojí ke stádu. Většinou se živí travinami, vzácně okusují listí a větve čimišníku, divokých mand­loní a dalších keřů.

Názvy ve světě

Argali altajský

Anglicky: Altai Argali, Německy: Argali

Mohlo by vás také zajímat

Argali Marco Polův

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podělte se s námi o názor na tento text →