Aktuálně: 5 139 inzerátů172 202 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Užovka iberská

Elaphe scalaris

Užovka iberská

Elaphe scalaris

Užovka iberská

  • Výskyt: Pyrenejský poloostrov, Menorca, Francie
  • Velikost: 120-160 cm
  • Krmivo: Drobní savci, ptáci a ještěrky
Užovka iberská
Kam se řadí?

Užovka iberská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Reptilia - plazi
  • Podtřída: Amniota - blanatí
  • Infratřída: Diapsida
  • Nadřád: Lepidosauria
  • Řád: Squamata - šupinatí
  • Podřád: Serpentes - hadi
  • Nadčeleď: Colubroidea
  • Čeleď: Colubridae - užovkovití
  • Podčeleď: Colubrinae - pravé užovky
  • Rod: Zamenis - užovka
Užovka iberská
Kde žije?

Užovka iberská

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Chov Zvířat 29.02.2024, 19:54
46 2 minuty čtení

Znaky: Velká štíhlá užovka s hlavou nepříliš výrazně odlišenou od krku, s očima s kruhovitou zornicí a s hladce ošupeným tělem. Dobře vybarevní hadi jsou žlutaví, tmavě hnědí nebo červenohnědí, po obou stranách hřbetu se táhnou dva podélné tmavé pruhy až na špičku ocasu. Břicho je bělavé nebo žlutavé. Mláďata jsou pestře zbarvená. Celková délka je 120-160 cm.

Rozšíření: Pyrenejský poloostrov, Menorca, středomořské pobřeží Francie, lles d'Hyeres.

Prostředí: Slunné, suché a křovinaté svahy, spoře porostlé kamenité nížiny s trnitými křovisky a zpustlá zemědělská krajina.

Způsob života: Užovka iberská žije hlavně na zemi, avšak dovede obratně šplhat i do keřů a stromů. Zpravidla je aktivní za dne, za přílišného vedra se však ve dne ukrývá a je aktivní večer a v noci. Od října do března přečkává zimu v úkrytech. Páří se v květnu a v červnu, vajíčka klade v září.

Potrava: Drobní savci, ptáci a ještěrky.

Všeobecně: Blížíme-li se k této užovce, prchá velice rychle do úkrytu. Je-li ohrožena, syčí, kouše však jen zřídka. Svou kořist ovíjí a usmrtí udušením. Pozoruhodný je rozdíl ve zbarvení mladých a dospělých zvířat. Její latinský a německý název (Treppennatter) je odvozen od kresby hřbetu mladých exemplářů, která připomíná schodiště. Tento pestrý vzorek mizí, když hlad vyroste a pohlavně dospěje. Význam tak výrazně odlišného zbarvení, s jakým se setkáváme i u jiných plazů, není dosud zcela jasný.

Mohlo by vás také zajímat

Užovka levhartíUžovka proužkovaná, subsp. parietalisUžovka proužkovaná, subsp. sirtalisUžovka zelenáUžovka červenáUžovka pruhovaná západníUžovka druhu Thamnophis sauritusUžovka býčíUžovka páskovanáUžovka chřestýší

Podělte se s námi o názor na tento text →