Ploskorep fantastický
Uroplatus phantasticus
Ploskorep fantastický
Uroplatus phantasticus
Ploskorep fantastický (Uroplatus phantasticus) je drobný noční gekon pocházející výhradně z Madagaskaru. Proslul maskováním, při němž tvarem těla, zbarvením i chováním připomíná uschlý list. Ocas je široký, zploštělý a na okrajích může mít zářezy připomínající poškození listové čepele. Nad očima vystupují špičaté šupiny a velké oči mají svislé zorničky. Celková délka bývá kolem devíti centimetrů, včetně ocasu. Zbarvení se mezi jedinci liší od hnědé a rezavé po šedavou, někdy s výraznější kresbou žilnatiny.
Maskování
Ve dne ploskorep fantastický obvykle nehybně odpočívá na větvi, mezi listy nebo v nízkém porostu. Když přitiskne tělo k podkladu a stočí ocas, naruší vlastní obrys a ztíží predátorovi rozpoznání. Ochranné zbarvení však neznamená, že zvíře snáší přímé slunce nebo dlouhodobé sucho. Je vázáno na vlhké lesní mikroklima a jemná pokožka rychle ztrácí vodu. V případě ohrožení může otevřít tlamu a pokusit se útočníka zastrašit, častěji se však spoléhá na nehybnost a nenápadnost.
Deštný les
Přirozený areál leží ve východních a jihovýchodních deštných lesích Madagaskaru. Ploskorep fantastický se pohybuje hlavně na nižších větvích, keřích a v podrostu, obvykle několik metrů nad zemí. Pro život potřebuje hustou vegetaci, stinné úkryty a přirozené střídání vlhkosti během dne. Rozsáhlé odlesnění odděluje místní populace a snižuje počet vhodných míst k úkrytu i rozmnožování. Přítomnost tohoto druhu v chráněném lese nevylučuje riziko ztráty okolních stanovišť.
Noční lov
Po setmění se gekon vydává za drobnými bezobratlými. V lidské péči přijímá například přiměřeně velké cvrčky, šváby a můry. V přírodě není podrobné složení potravy pro každou lokalitu známé. Kořist musí odpovídat velikosti tlamky; velký nebo agresivní hmyz může drobného ještěra zranit. Jde o samotářsky žijícího predátora, který při lovu využívá zrak a rychlé výpady. Oči nemají pohyblivá víčka, jejich povrch si proto zvíře čistí jazykem.
Citlivý chov
Ploskorep fantastický je náročný terarijní druh a není vhodný pro začátečníky. Vyžaduje dobře větrané, hustě osázené vyšší terárium s množstvím tenkých větví a listů. Přehřívání představuje závažné riziko; běžně se volí mírné denní teploty kolem 21–25 °C a chladnější noc. Vlhkost musí být vysoká, ale prostředí nesmí být trvale přemokřené bez výměny vzduchu. Pravidelné jemné rosení vytváří kapky k pití. Pro dlouhodobý chov je důležitá kombinace vlhkých úkrytů, větrání a stabilní teploty, nikoli pouze vysoké číslo na vlhkoměru. Zvíře je vhodné co nejméně brát do rukou, protože manipulace vyvolává stres.
Vejce v listí
Samice klade obvykle dvojici kulovitých vajec do listového opadu na lesní půdě. V přirozeném prostředí bývá rozmnožování spojeno se začátkem období dešťů. Vejce nejsou střežena a mláďata se po vylíhnutí musí sama živit drobnou kořistí. V chovu je nutné chránit snůšku před vyschnutím i plísní, přitom zabránit přemokření substrátu. Mláďata vyžadují zvlášť jemnou potravu a stabilní mikroklima. Při pořizování zvířat je důležitý prokazatelný legální původ z odchovu; sběr z přírody a úbytek pralesa patří mezi rizika pro dlouhodobé přežití tohoto výjimečně specializovaného gekona.
Názvy ve světě
Ploskorep fantastický
Latinsky: Uroplatus phantasticus, Anglicky: Satanic leaf-tailed gecko, Finsky: Lehtihäntägekko, Maďarsky: Csodás laposfarkúgekkó, Turecky: Yaprak görünümlü kertenkele, Portugalsky: Lagartixa-satânica-cauda-de-folha, Japonsky: エダハヘラオヤモリ
Mohlo by vás také zajímat
Ploskorep Henkelův, Ploskorep třásnitý
Použitá literatura (4)
- Boulenger, G. A. (1888): Catalogue of the Lizards in the British Museum (Natural History), Volume III. London.
- Glaw, F. & Vences, M. (2007): A Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Madagascar. Vences & Glaw Verlag.
- Arai, Y. (1996): In the Spotlight – Uroplatus phantasticus. Journal of the International Gecko Society 3(1): 7–8.
- The Reptile Database (2026): Uroplatus phantasticus, taxonomie a rozšíření.
Zdroje (4)
Ploskorep fantastický na větvi v madagaskarském deštném lese; ocas napodobuje suchý list.Foto: Charles J. Sharp · Zdroj fotografie · CC BY-SA 4.0
Ploskorep fantastický Základní informace
- Výskyt: Východní a jihovýchodní Madagaskar
- Prostředí: Vlhký deštný les a nízký podrost
- Celková délka: Přibližně 9 cm
- Potrava: Drobný hmyz a další bezobratlí
- Aktivita: Noční
- Způsob života: Stromový, převážně samotářský
- Teplota v chovu: Přibližně 21–25 °C ve dne
- Vlhkost: Vysoká s dobrým větráním
- Rozmnožování: Vejcorodý
- Snůška: Obvykle 2 vejce
- Ochrana: Citlivý na úbytek pralesa a nelegální sběr

Kam se řadí Ploskorep fantastický
Taxonomie
-
Říše:
Živočichové
(Animalia) -
Kmen:
Strunatci
(Chordata) -
Podkmen:
Obratlovci
(Vertebrata) -
Třída:
Plazi
(Reptilia) -
Řád:
Šupinatí
(Squamata) -
Podřád:
Ještěři
(Sauria) -
Čeleď:
Gekonovití
(Gekkonidae) - Rod: Uroplatus
- Druh: Uroplatus phantasticus

Kde žije Ploskorep fantastický
Madagaskar
- Původní oblast: Východní a jihovýchodní část ostrova
- Biotop: Vlhký stálezelený les
- Mikroprostředí: Keře a nízké větve v zastíněném podrostu
- Snůška: Vejce v listovém opadu na zemi