Aktuálně: 5 139 inzerátů172 201 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

2. Celostátní výstava agapornisů

2. Celostátní výstava agapornisů
Petr Vopálka 10.10.2010, 19:39
4 656 5 minut čtení

V sobotu 18.9.2010 se v Chovatelském areálu v Újezdě u Brna konal druhý ročník Celostátní výstavy agapornisů, jehož pořadatelem byl Český klub chovatelů agapornisů (CZAC). Přípravy na výstavu započaly již několik měsíců před touto událostí roku pro chovatele agapornisů.

Rád bych napsal „pro všechny chovatele agapornisů", ale bohužel realita v ČR je jiná. Zde se stále hledí na hledisko „vytřískat z agošů co nejvíce mladých" a nadávat po každé burze, jak výkupčí dávali směšné ceny. Bohužel ... Vystavování se často bere jako „problém navíc". A když už někdo výstavu uspořádá, tak jsou všichni chytří, jak mají doma lepší ptáky, jak jim ta výstava nic neřekla apod... Na to se dá pouze doporučit, aby se příští ročník aktivně zúčastnili a přidali tak ruku k dílu ... Na druhou stranu jsou i u nás chovatelé, kteří nekříží mutaci přes mutaci a snaží se chovat jen to nejlepší, blížit se standardu. I když chovy na počátku svého snažení mohou mít průměrné, časem se vypracují na úroveň, která je výsledkem trpělivé a kvalitní práce. V zahraničí je vystavování čest, svátek. Doufejme, že tento přístup brzo nastane i v naší zemi.

Připravené stojany, den před výstavou Připravené stojany, den před výstavou

V rámci druhého ročníku se sešlo 9 chovatelů, kteří se nebáli prezentovat své chovy. Vystaveno bylo 118 agapornisů v 6 druzích. Přejímka ptáků začala ráno po sedmé hodině. V 10 byl ukončen příjem a na řadu tak přišlo posuzování, jehož se letos ujal René Poštulka a Ing. Václav Blažek dohlížel a byl k dispozici ke konzultacím. Během této procedury, kdy je relativní klid, proběhla členská schůze klubu. V rámci schůze byl pozměněn organizační řád klubu a to tak, že vylučuje členy, od kterých není žádná odezva a ani náznak aktivity. Dále byla odsouhlasena smlouva o spolupráci s Klubem přátel exotického ptactva (KPEP). Věříme, že tato dohoda o spolupráci nás posune opět o něco dále, jelikož KPEP je organizací, která se zabývá čistě ptactvem. Nyní tak již není nutné, aby náš člen byl zároveň členem ČSCH, tato povinnost padla a nechali jsme tuto možnost na vlastním uvážení každého člena. Po ukončení posouzení následovalo zpracování výsledků, které se i letos bohužel lehce zadrhlo. Na tomto budeme muset do budoucna zapracovat a celý proces tisku katalogu zefektivnit. Návštěvníci začali chodit ihned po 11. hodině a celková návštěva byla oproti předchozímu ročníku vyšší. V rámci druhého ročníku výstavy byl i větší zájem o koupi vystavených agapornisů a v tomto ohledu skutečně nastal velký posun dopředu. Je evidentní, že CZAC se pomalu, ale jistě, dostává do podvědomí chovatelské veřejnosti.

Přejímka agapornisů Přejímka agapornisů

K samotným výsledkům si nejdříve připomeňme systém letošní výstavy. Výstava byla rozdělena na 4 třídy. V třídě A se sešli agapornisové, kteří byli odchováni v roce 2009. Pouze z této třídy mohli vzejít nominace na vítěze jednotlivých druhů a vítěze celé výstavy. Třída B seskupovala agapornise, kteří byli staršího ročníku, než 2009. Ve třídě M byla prezentována mláďata. U těchto mladých ptáků se predikátem hodnotila jejich nadějnost do budoucna, pro příští ročník výstavy. Do třídy N spadali ptáci nezařazení, špatně označené mutace, neuznané kombinace apod. Jak je z výše uvedeného přehledu patrné, tak největší pozornost se vztahovala na třídu A, ze které vzešli celkoví vítězové výstavy i druhů. Třídy B a M měli své vlastní dílčí vítěze. Absolutním vítězem 2. Celostátní výstavy agapornisů se stal Ing. Václav Blažek s D zeleným agapornisem fischeri (91 bodů). Druhé a třetí místo obsadil pan Dalibor Vincze ze Slovenska se svými agapornisemi etiopskými (DF místy zelený a D zelený) se shodným ziskem 90 bodů. Česká republika tak vyrovnala skóre se svými východními sousedy v rámci absolutních vítězů výstavy. Pokud bychom započítali i celková druhá a třetí místa, tak je pro naší zem stav nepříznivý v poměru 2:4. Celkovým i dílčím vítězům patří gratulace za jejich dlouhodobou kvalitní práci v chovu agapornisů. Výsledky se dostavili a chovatelé byli následně oceněni. Hlavní cenu opět dodali sklářští mistři z Uměleckoprůmyslové Akademie Světlá nad Sázavou. Podrobné výsledky jednotlivých tříd a skupin jsou umístěny na webu klubu.

Návštěvníci výstavy Návštěvníci výstavy

Po 15. hodině se čas výstavy nachýlil, proběhlo předání cen a diplomů a vystavovatelé se pomalu začali rozjíždět do svých domovů. Druhý ročník výstavy nám ukázal oblasti, ve kterých je nutno zapracovat. Vše záleží na zájmu vystavovatelů - chovatelů, kteří zatím často jdou cestou kvantity na úkor kvality, což bývá na škodu. Věříme, že situace se v českém chovatelství změní a převezmeme zahraniční trendy, které vycházejí z dlouholeté praxe, tradice a historie.

Agapornis fischeri – vítěz 2. Celostátní výstavy agapornisů Agapornis fischeri – vítěz 2. Celostátní výstavy agapornisů

Ing. Václav Blažek, vítěz 2. Celostátní výstavy agapornisů Ing. Václav Blažek, vítěz 2. Celostátní výstavy agapornisů

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Vopálka

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat