Aktuálně: 4 979 inzerátů174 018 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Alexandr malý a jeho chov

Alexandr malý a jeho chov
Jiřina Tajčmanová 05.11.2023, 12:00
1 455 3 minuty čtení

Alexandr malý se ve volné přírodě vyskytuje v severní a střední Africe, Indii, Barmě a na jihu Číny.

Samec se od samice odlišuje černým proužkem na krku, který připomíná límec. Tento proužek se u samce ukáže až mezi druhým a třetím rokem. Velikost samce i samice je shodná, dosahuje 40-41 cm včetně ocasu.

Alexandry malé chovám v párech. Na podzim uklízím papoušky do vnitřních prostor, ale jednu mírnou zimu přečkali alexandři malí i ve venkovních voliérách s vnitřním záletem.

Alexandry krmím slunečnicí (žíhanou a bílou), kardim, prosem, ostropestřecem a semencem. Dále krmím loupaný oves, lesknici, burské oříšky, mrkev, jablka, banány, papriky, pomeranče, jahody. Zkoušela jsem i granátové jablko, ale moc jim nechutnalo. V době hnízdění a odchovu připravuji vaječnou míchanici: vaječná míchanice od firmy Deli nature, mrkev a jablko promíchám s vitamíny, občas přidám niger. Když je jablko hodně šťavnaté přidám piškoty. Od jara do podzimu přilepšuji zeleným krmením, nejraději mají alexandři pampelišku a ptačinec. Pravidelně dostávají čerstvé větve k okusu. Hlavně vrbu, jabloň, broskvoň, meruňku a černý bez. Pravidelně podávám vitamíny například vitamix, roboran s pupalkovým olejem, bioDigest, humac. Tyto vitamíny přidávám do míchanice.

Máčené a klíčené zrní: především používám nakličovací směsi Deli nature, dále proso, čočku, slunečnici, fazole (vypěstované na zahrádce). Celou směs večer properu a nechám namočenou v miskách. Druhý den několikrát propláchnu a večer přendám do nakličovacího sila. Ráno opět propláchnu a zkrmím. Zrní nesmí kysele zapáchat!

Krmím dvakrát denně, ráno a večer. Někteří chovatelé tvrdí, že je takový způsob krmení zbytečný. Já si ale myslím, že to vůbec není na škodu. Udržuje se tím dobrá hygiena misek a navíc mám dokonalý přehled, jak kteří ptáci přijímají krmení.

Do vody dávám denně acidomid a optimin, na střídačku Necton a Ema Fauna Exotik.

Pár alexandrů malých (samec vpravo) Pár alexandrů malých (samec vpravo) https://pixabay.com/cs/

Hnízdění

Hnízdní budky používám přírodní i prkenné. Ty prkenné mají rozměr 70x35x30 cm a jsou umístěny ve vnitřním záletu. Do venkovních voliér dávám kmenové budky. Do budek nasypu až po vletový otvor hobliny promíchané s rašelinou. Samice v únoru začne hrabat a vynášet výstelku. Ještě jednou budku doplním a pak už to nechám čistě na samici. Snůška čítá 3-6 vajec. Samice sedí na vejcích sama po dobu 22-24 dnů. Mladé alexandry kroužkuji ve věku sedmi až deseti dnů, kroužkem o velikosti sedm milimetrů. Mláďata vylétají z budky postupně za sedm až osm týdnů. Rodiče je ještě další tři týdny dokrmují.

Vybavení voliér

Bidla používám z větví ovocných stromů a také černého bezu. Volím různé průměry. Kromě misky na krmení a napáječky je ve voliéře ještě miska s gritem a sépiová kost. Naši alexandři se nechtějí koupat, takže nemají koupelnu. Místo toho je rosíme rozprašovačem na rostliny.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiřina Tajčmanová

Autorem od: 08.10.2023

Chovám: korela chocholatá, Rosela pennantova, Rosela pestrá, Leskoptev tříbarvá , Agapornis etiopský, Papoušek horský, Andulka vlnkovaná, Neoféma modrohlavá, Kanár Gl. FANCY, Kakariki rudočelý, Amadina gouldové, Alexandr malý, Hýl mexický, Zebřička pestrá.

Vážení přátelé, ze zdravotních důvodů jsem byla nucena ukončit chov exotického ptactva. 

Podobné články

Může vás také zajímat