Aktuálně: 5 042 inzerátů173 731 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Junior and Dog handling!

Junior and Dog handling!
Jitka Svobodová 06.07.2009, 22:08
3 539 2 minuty čtení

Když si zadáte do slovníku slovo "handling", objeví se Vám slovo "manipulace" nebo "zacházení". Obě slova, vlastně souvisí s tím, co mám namysli já...

Junior and Dog handling!

Handling, neboli profesionální předvedení psů na výstavách je vlastně práce jako každá jiná. Akorát trochu zajímavější než třeba práce prodavače ;-)

Být dobrým handlerem (vystavovatelem) je umění. Chce to vytrvalost, píli, pochopení, ale i talent. V ČR není profesionálních handlerů mnoho. Však v Americe je to skoro pravidlem. Naštěstí se i u nás profesionální handleři vidí čím dál častěji. Myslím, že třeba jméno Tomas Wastiaux je i u nás velmi známé.

Tím se dostávám k Junior handlingu...

Junior handling (mladý vystavovatel) je soutěž pro děti od 9-ti do 17-ti let. Je součástí každé národní a mezinárodní výstavy psů. Také většiny krajských a oblastních. V Junior handlingu (dále jen JH) jsou dvě kategorie. 

  1. 9-13 let
  2. 13-17 let

Na každé NVP a MVP v ČR je vždy několik předkol. Každý soutěžící se musí v průběhu dvou hodin do předkola dostavit. Ti lepší postupují do semifinále. To už je jen jedno. Z něho jsou vybráni tři nejlepší, kteří postupují do finále. To je součástí závěrečných soutěží. Všichni soutěžící jsou bodováni. Maximální počet bodů je 60.

Junior and Dog handling!

V každé zemi probíhá celoroční soutěž. Juniorhandleři sbírají body a tři nejlepší za celý rok (z každé kategorie) jsou vyhlášeni na závěrečné výstavě... Šampion Šampionů. Nejlepší z každé země je vyslán na prestižní britskou výstavu CRUFT'S, kde je vybrán ten nejlepší z nejlepších za celý rok. Na tomto místě musím zmínit Terezu Šubertovou, která nás letos na Cruft's reprezentovala.

V ČR to s body funguje následovně:

  1. místo - 15 bodů
  2. místo - 10 bodů
  3. místo - 5 bodů

O JH jsem psala proto, že mnoho Junior handlerů se v budoucnu stane profesionálními handlery. Někteří už se jimi stali.

A také proto, že si myslím, že tato soutěž by měla být více veřejně propagovaná, protože úroveň vystavování v této soutěži je mnohdy mnohem větší, než úroveň vystavování dospělých lidí.

Junior and Dog handling!

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jitka Svobodová

Autorem od: 01.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat