Aktuálně: 5 053 inzerátů173 556 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Kokcidióza králíků

Kokcidióza králíků
Ing. Zbyněk Pokorný 01.12.2019, 16:00
7 624 5 minut čtení

Největším strašákem v chovu králíků je široce rozšířená kokcidióza. Jedná se o onemocnění parazitálního původu, které způsobují někteří prvoci – kokcidie. Při přemnožení pak narušují sliznici střev či jaterní tkáň. Nezřídka pak napadají oba orgány naráz.

Kokcidie se vyskytují takřka ve všech dospělých králících. Přenos na lidi nebo jiná hospodářská zvířata není možný. Nákaza nejčastěji propuká u mladých zvířat po odstavu a také u zesláblých jedinců.

Kokcidióza má neblahý vliv na rychlost růstu králíka a v konečném stádiu způsobuje i jeho smrt. K přenosu dochází trusem nebo močí. Nemocí postiženého králíka lze jednoduše odhalit. Jakmile mu přejedete rukou po hřbetě a máte pocit jako byste hladily pilku, má králík zcela jistě kokcidiózu. Ta se může zhoubně rozšiřovat. Dalšími příznaky je samotné chování nemocných jedinců. Ti se straní od ostatních a klesá jejich chuť ke konzumaci krmiva. Často bývají nadmutí a někdy i skřípějí zuby nebo trpí střídavě zácpou a průjmem. Při kombinaci více příznaků králík brzy v křečích hyne.

Jaterní kokcidiózu lze poznat při porážce. Játra na sobě mají bělavé uzlíky. Takto zasaženi králíci prodělávají pomalý růst a vykazují malou chuť ke krmivu. Poslední fází je vodnatelné břicho a úhyn.

Prevence je nejlepší léčba

Nejlepší je nenechat kokcidiózu propuknout, proto prevence je nejlepší léčba. Prevencí je myšlena především dobrá hygiena v chovném zařízení. To znamená pravidelné čištění a udržování suchého prostředí. Optimálním řešením je roštový chov, kdy výkaly propadávají mimo kotec. Málokterý chovatel má však tuto možnost, a proto je další schůdnou variantou vysoká slamnatá podestýlka. Kdo krmí zelenou trávou, měl by zabránit jejímu sešlapání a následné konzumaci. Udusaná a trusem s močí pošpiněná tráva, drží v králíkárně vlhko a to je živnou půdou kokcidií. Z těchto důvodu se jeví mnohem lepší zkrmování pouze sena a ne trávy. Léčba kokcidiózy není snadná a absolutní vítězství nad ní se nikdy nepodaří. Proto je potřeba ji aspoň co nejvíce potlačovat, aby nepůsobila velké škody. Časté léčení znamená pomalý růst králíka a časté střevní potíže. Při včasném odhalení nákazy je lepší rychlá porážka než problematická léčba. Zabráníme šíření kokcidií a i ekonomicky to nebude tolik náročné. Maso se dá normálně konzumovat.

Při nákupu králíka dbejte na správný výběr jedinců. Pokud pohlazením po hřbetě cítíte znatelnou vystouplou páteř, není něco v pořádku. Takové králíky nepořizujte, i kdyby byly levné nebo zcela zadarmo. Raději si připlaťte za zdraví a kvalitu! Vyvarujte se nákupu přes telefon nebo si nenechávejte dovézt králíka z výstavy přes třetí osobu. Volte vždy osobní kontakt, při kterém si prohlédnete podmínky, v jakých jsou králíci chováni. Vyberete si z většího množství nejkvalitnější kusy. Bezpečný je nákup na výstavách králíků, kde jsou všichni vystavovaní králíci prohlednutí. Navíc odpovídají standardu daného plemene. Plemeno, které má mít v dospělosti 4 kilogramy, a vy se díváte na jedince, co má sotva dva kilogramy, už značí něco v nepořádku. Na druhou stranu pokud koupíte králíka těšícího se 100% zdraví, ještě to neznamená, že kokcidiózu nemůže dostat. Vše záleží na chovatelských podmínkách a kvalitní krmné dávce. Velikost kotce volte vždy raději větší než menší a krmnou dávku obohacujte granulemi obsahujícími antikokcidika. Jako výborná prevence kokcidiózy se ukazuje přípravek Acidomit, který se podává v pitné vodě dle návodu uvedeném na obalu. Preparát je velice šetrný k organismu králíka. Acidomit funguje na principu okyselení napájecí vody – kokcidie nesnáší kyselé prostředí. Obdobnou práci jako acidomit odvede i ocet, který se podává do vody v dávce dva mililitry na litr vody. Ocet už ale není natolik šetrný k organizmu králíka. Takto léčená zvířata není problém vykrmit a porazit, ale do dalšího chovu už se nedoporučují. Jako prevence i léčba jsou rovněž výborné větvičky vrby. Králíci je budou s velkou oblibou okusovat a tím si okyselí střevní aparát. Kokcidie následně hynou a jsou vyloučeny trusem. U nemocných zvířat je nutná přísná hygiena a časté odstraňování výkalů z kotců. Králíci totiž požírají vlastní trus, čímž se mohou opětovně infikovat. Zmíněné preventivní a léčebné kúry platí pouze v počátku nakažení. U těžkých případů, nacházejících se krátce před úhynem, už nepomohou.

Pokud už se ve vašem chovu králíků kokcidióza objevila a vy jste o nějaké jedince přišli, bude nutné důkladné mechanické očištění kotce. Odstranit zbytky podestýlky musíte vyškrábnout z každé skulinky. Vhodné je také rozpustit louh sodný ve vroucí vodě a celou králíkárnu vydrhnout kartáčem. Horkým roztokem poté kotce vypláchněte. Neopomíjejte ochranné pomůcky – rukavice a brýle. Roztok louhu sodného nechte chvíli působit a pak vypláchněte kotce čistou vodou. Nezapomeňte ani na misky od krmiva a vody! Králíky lze do ošetřené králíkárny nastěhovat ihned po vyschnutí a podestlání bohatou vrstvou slámy.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat