Aktuálně: 5 717 inzerátů166 218 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Zkušenosti s chovem křepelek japonských

Zkušenosti s chovem křepelek japonských
Marián Franko 06.02.2007, 12:32
136 967 5 minut čtení

O křepelkách japonských toho najdete hodně, existuje literatura, na internetu najdete stránky chovatelů a prodejců. V tomto článku bych popsat spíše problémy v chovu, se kterými jsem se setkal, a které nebývají v literatuře uváděny. Článek není určen pro zájemce o intenzivní chov, ale spíše pro chovatele, kteří si chtějí pořídit pár křepelek a mít i nějaký užitek.

Chov

Křepelky si pořiďte kvalitní, naočkované proti nemocem, nejlépe z komerčního chovu. Pokud neuvažujete o odchovu (ten se v malém nevyplatí), nekupujte kohoutky. Kohoutci jsou sice pěkní, ale ve většině případů po čase šikanují křepelky a ty jsou nervózní, stresované a tím poklesne užitkovost. Kohoutci jsou navíc více hluční.  Ve venkovní voliéře je volání osamělého kohoutka slyšet v noci i desítky metrů daleko.

Nekupujte různé barevné mutace najednou. Kupte si jen jednu. Křepelky mají sklon šikanovat i jinak zbarvené jedince. V hejnu si nechte jen jednu barvu a stejně staré kusy. Nové křepelky přidávejte jen opatrně. Křepelky bývají velmi agresivní k novým spolubydlícím.

Pro chov křepelek nepotřebujete žádné speciální klece s roštem. Na 4 křepelky stačí klec vysoká 30cm a dnem 60x100cm. Takovou klec považuji ale za minimum. Křepelka je totiž od přírody pták, který při hnízdění vyžaduje samotu. Ikdyž křepelky šlechtěním jsou již hodně nenáročné, přesto bývají některé slepice při snušce agresivní. V hejnu toto chování sledujte. Pokud se křepelky poperou a ve výsledku bude některé téct krev, ihned ji oddělte. Takové zranění je záčtkem kanibalismu bez ohledu na velikost voliéry.

Křepelky jsou nejvíce spokojené ve velké voliéře. Čtyři slepičky budou nekonflikitní ve výběhu 1x2 metry, ve ketrém na dno dáme suchou mulčovací kůru naředěnou hoblinami, do rohu přidáme mísu s hlínou na popelení, přidáme dvě malé průchozí budky. Klid a jistotu křepelkám dá i několik větví se suchým lístím, ve kterém budou maskované. Takové uspořádání sice ztíží sběr vajíček, křepelky se ale nebudou navzájem provokovat a není třeba je tak často kontrlovat. Stačí pak jednou za tři dny posbírat vajíčka. Vodu i krmení podle možností dejte na dvě místa.

Křepelky Vám nebudou sedět na vejcích. Šlechtěním tuto schopnost ztratily. Je zdokumentováno jen minimum případů, kdy křepelka zasedla a vyseděla kuřátka. Pokud vám zvědavost nedá, pamatujte, že křepelka nežije v období hnízdění v párech ani hejnech. Slepička je sama a kohoutka navštěvuje jen kvůli páření, kdy ho sama vyhledá.
Pokud chcete  mít svůj vlastní odchov, potřebujete líheň. Na krmení a jeho obsahu N látek nešetřete. Odpovídající je směs určená k odchovu krůťat nebo bažantů a vždy se vyplatí ještě přilepšit strouhaným vajíčkem natvrdo nebo tvarohem.
 
Aklimatizované křepelky, mohou být v chráněné voliéře ubytovány celý rok. Takový chov však není určen pro produkci vajec.  

Krmení

Nejlepší je koupit kompletní směs pro nosnice a krmítka se zásobníkem. Tím zajístíme, že křepelky nebudou snášet na úkor vlastních zásob a nevysílí se. Můžeme křepelkám podávat i proso, pšenici, řepku, ovesné vločky, slunečnici, kardi, čirok, pohanku na zeleno nasekané pampelišky, vajíčko na tvrdo, tvaroh. Na tom všem si pochutnají. Vyžaduje to ale denně křepelkám předkládat čerstvé krmení, protože se rychle kazí a přidávat minerální doplňky. Křepelky bez kopmletní směsi  potřebují minimálně stálý přístup k písku a vápníku (vápenec nebo na jemno drcené skořápky). Pokud krmení není plnohodnotné, mají křepelky sklon se rychle  naučit zlozvyky, jako je pojídaní trusu nebo kanibalismus. Křepelky, které jsou v období snůšky a přitom nemají plnohodtné krmení vykazují dle mého pozorování větší nevraživost vůči sobě a to jak samice tak samci. 

Pro neužitkový chov míchám křepelkám směs v tomto poměru:

Pšenice: 3 díly

Loupaný oves: 1 díl

Směs prosa: 1 díl

Čirok: 1/2 díl

Pohanka: 1/2 dílu

Vojtěškové granule (drcené): 1/3 dílu


Tuto směs mají ptáci k dispozici pořád. Jednou za týden krmení večer odstavím a nechám křepelky vyzobat rozházenou potravu ve voliéře. Následující večer opět krmíntka vystavím.

V zimním období dodávám křepelkám směs olejnatých semen a rozinek:

Kardi: 1 díl
Slunečnice černá:1/2 dílu
Lněné semínko: 1/2 dílu
Řepkové semeno:1/2 dílu
Semenec: 1/2 dílu
Rozinky:1/2 dílu

Tuto směs mají ptáci v omezeném množství. Dle časových možností dávám v zimě na druhou půlku dne před večerem, nebo podávám množství na jeden den a to obden.

V letním období nahrazuji olejnatá semena zeleným krmením, tvarohem, sušeným vajíčkem na tvrdo a naklíčenou směsí semen.  

Ideální jsou krmítka, ktere znemožní křepelkám krmení znečistit trusem, nebo rozhrabat a zároveň se samy dosypávají. Krmítko je možné si vyrobit z pet lahví.

Do větší pětilitrové pet lahve je zasunutá menší. Vše drží tyčka (dřevěná hmožnidka o průměru 0,6 cm). Otvory v pet lahvích můžeme vystřihnout. Já ale volím si raději z hrubšího 2 mm drátu vyrobit šablonu, nahřát ji nad sporákem a otvory propálit. Mají pak zaoblené hrany a nehrozí, že se pták při krmení zraní.

Krmítko pro křepelky japonské Krmítko pro křepelky japonské Foto: Marián Franko

Křepelka japonská - pár (samec v popředí) Křepelka japonská - pár (samec v popředí) Foto: Marián Franko

Zkušenosti s chovem křepelek japonských

Zkušenosti s chovem křepelek japonských

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat