Aktuálně: 4 957 inzerátů174 129 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice

Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice
Ing. Zbyněk Pokorný 10.09.2023, 13:00
615 5 minut čtení

Společnost Zayferus vznikla v roce 1991. Jejím zakladatelem je Jiří Hrotek, který se věnuje sokolnictví od svých dvanácti let. V současnosti vlastní Zayferus největší sbírku dravců a sov v České republice.

V lednickém parku se konají letové ukázky už více než dvacet let. Vystoupení probíhá na louce, kousek od skelníku. Díky volnému prostranství mohou dravci kroužit i v několika set metrových výškách a pak se střemhlav vrhat na kořist. Někteří létají od rána do večera zcela volně! K pohodlnému posezení slouží návštěvníkům prostorná tribuna. Vystoupení trvá jednu hodinu. Z tohoto času, je úvodních deset minut věnováno výkladu a seznámení s průběhem letové ukázky. Každý se může těšit na moderní sokolnictví, kdy je výklad zaměřen na poznání dravců a ochranu přírody. V letošním létě (2023) předváděla společnost Zayferus unikátních 33 druhů dravců v počtu asi 50 exemplářů. Všichni dravci se těší vynikající kondici, neboť jsou sokolníky trénováni po celý rok.

Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice Karančo jižní hraje skořápky Orel kamčatský Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice

Ukázku dravců zpravidla zahajuje orel bělohlavý, který zakrouží a dosedne na ruku v těsné blízkosti tribun. Jako druhá přichází na scénu káně Harrisova, lovící kličkující maketu zajíce. Raroh velký loví uhýbající vábítko. Diváky zaujme i „líný“ dravec karančo jižní, které dá přednost chůzi před letem. V lednici ukáže, jak dokonale umí hrát skořápky. Vždy spolehlivě určí, pod kterou se nachází kus masa. Následuje lov střemhlav na maketu koroptve v podání raroha velkého. Svůj lovecký um předvádí i náš nejpočetnější dravec – poštolka obecná. K ukázce jejího lovu pomáhá malé terenní auto Aktaban, které jede maximální rychlostí 70 km/hod a může libovolně zatáčet. Za sebou táhne maketu hraboše, kterou dravec loví. V následujícím programu je vybráno jedno dítě z řad diváků. Šťastlivci odlétá z ruky luňák hnědý. V těsné blízkosti hlav diváků prolétá kondor krocanovitý. K ukázkám precizních loveckých akcí přispívá i moderní technika. Absolutní hit je lov motorové vrány. Jedná se o ovládaný model vrány, který dokáže stoupat do výšky klidně i 1 km a může provádět úhybné manévry. Vrána letí maximální rychlostí 148 km/hod a loví ji sokol šahin. Následně létá sup krahujový s rozpětím křídel 2,7 metru přímo proti tribuně nad hlavami diváků. Největší a podle mnohých nejkrásnější druh orla na světě – orel kamčatský, zakrouží nad areálem a sedá na ruku sokolníka. Dalšímu šťastlivci z řad diváků přistává na ruce sup kapucín. Z lístků, které dostali diváci při vstupu, se losuje tombola, kde hlavní cenu přestavuje velký nástěnný kalendář v hodnotě 1600 Kč. Na závěr programu se všichni účastníci mohou s dravci zdarma vyfotografovat. Zajímavostí je vstupné, které se neplatí na začátku, nýbrž na konci představení. Akce je od začátku do konce ve stejném stylu, takže pokud diváka první dva dravci nezaujmou, může odejít a neplatí nic. Když je divák spokojený a shlédne celý program, cena na osobu je 350 Kč; rodiny s dětmi mají slevu, a to 300 Kč na osobu. Když divák odchází v polovině, platí poloviční částku. Děti do 4 let, kamery a fotoaparáty jsou zdarma.

Každá ukázka je originál a každá je jiná. Program tvoří dravci, kteří umí lovit a zvládnou se o sebe v přírodě postarat. Člověka k životu nijak nepotřebují a tak se občas stane, že během vystoupení některý z dravců ulétne. Díky profesionální práci sokolníků se dravci těší vynikající kondici. A tak se stalo, že museli sokolnící pro dravce jet stovky kilometrů. Rekordmanem mezi uprchlíky je raroh velký, který byl do druhého dne ve Slovinsku! Nejčastěji však ulítlí dravci končí v sousedním Rakousku. Během letových ukázek na sobě mají dravci miniaturní zařízení určující jejich lokaci. Vytrénovat dravce pro takovou ukázku trvá různou dobu a záleží na individuálních vlohách každého jedince. Některý se vše potřebné naučí za pár měsíců, jinému to může trvat několik let.

Ukázky probíhají v měsících duben, květen a červen pouze o víkendech a o svátcích. Potom o letních prázdninách každý den, kromě pondělí. Pravidelné letové ukázky končí 10. září. Po tomto termínu začínají speciální výukové programy pro školy. V lednickém parku se pak létá pouze o víkendech. Každý den jsou na programu dvě vystoupení. První začíná ve 12 hodin a druhé ve 14 hodin. Při nepřízni počasí je pouze jedna ukázka denně, a to ve 13 hodin.

Orlík kejklíř Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice Letové ukázky dravců - Zayferus na zámku Lednice Orel kamčatský

Spor Zayferus vs. Seiferos

Pozor! Někteří méně znalí návštěvníci, se mohou cítit po příjezdu do Lednice zmateni. Představení s dravci tam totiž nabízejí rovnou dvě skupiny s téměř totožnými názvy. Zayferus a Seiferos. Spor sokolníků trvá už od roku 2000. Zatímco Zayferus ukazuje své dravce nedaleko skleníku přímo v zámeckém areálu, Seiferos v blízkosti hlavního parkoviště. Jak ke sporu došlo? V roce 1991 si Jiří Hrotek založil živnostenský list. Předmětem podnikání byly ukázky cvičených dravců. V roce 1992 vznikla společnost Zayferus. V roce 1996 přišel ke společnosti Zayferus Hrotkův nejlepší přítel z dětství Petr Svoboda. Brzy se ale dvojice nepohodla a v roce 2000 vyústily spory v rozdělení skupiny. Seiferos (Svoboda) a Zayferus (Hrotek) fungují v Lednici nezávisle na sobě od roku 2001. Seiferos se snaží originál Zayferus kopírovat. „Když si nás lidé pletou, je to pro mě urážka. Nechceme být jako oni. I představení máme ve stejnou dobu. Bylo by mi to jedno, kdyby se jmenovali jinak,“ řekl Hrotek

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat