Aktuálně: 5 072 inzerátů173 342 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Jaro ožije i s příletem ptáka roku!

Jaro ožije i s příletem ptáka roku!
Ing. Zbyněk Pokorný 02.03.2014, 08:22
1 560 3 minuty čtení

V následujících řádcích si přečtěte oficiální zprávu z webu České společnosti ornitologické v nezměněném znění.

Již po páté u nás 1. března startuje pozorování jarního příletu ptáků – Jaro ožívá. Sledujte s námi postup jara Evropou na www.springalive.net, kde můžete i vy přispět záznamy pozorování, tak jako tisíce dalších pozorovatelů z mnoha zemí.

„Kdy u nás letos poprvé uslyšíme kukačku? A vrátí se letošní pták roku čáp bílý na svá hnízda dříve než v loňském roce?“ ptá se Lucie Hošková z České společnosti ornitologické.

Na tyto i mnoho dalších otázek se snaží odpovědět kampaň Jaro ožívá, která sleduje přílet pěti tažných druhů ptáků: vlaštovky, kukačky, rorýse, čápa (bílého) a vlhy. Letos se do kampaně pod hlavičkou největší společnosti na ochranu ptactva BirdLife International zapojí již 50 zemí z Evropy, Asie a Afriky a tisíce nadšenců zaznamenají svá první jarní pozorování na www.springalive.net.

K účasti na projektu není třeba být odborníkem na ornitologii. Naučit se rozeznat základní druhy a vyplnit údaje do internetového formuláře zvládne s případnou dopomocí rodičů i malé dítě a právě pro děti je akce primárně určena. Pozorování a určování ptáků se nicméně může stát zajímavým zpestřením při jarních procházkách pro všechny věkové kategorie – od školky až do důchodového věku.

Na stránkách Jaro ožívá naleznete mimo jiné i mapy s postupem jednotlivých druhů Evropou, informace o tažných ptácích i hlasy ptáků a různé interaktivní hry. Jelikož se této akce účastní již desítky škol, nabízejí webové stránky i speciální část pro učitele, kde naleznou četné materiály pro zpestření výuky, které zábavnou formou představují žákům migrující druhy ptáků.

Již nyní jsou na stránkách kampaně první pozorování čápů z České republiky – jedná se ovšem vždy o spíše ojedinělé případy jedinců zimujících u nás či jinde v Evropě, nikoliv o navrátilce z Afriky, ty můžeme čekat nejdříve v polovině března.

Čápovi ostatně bude letos věnována zvláštní pozornost, jelikož se stal ptákem roku. Kromě zaznamenávání příletů na www.springalive.net bude mít každý možnost je sledovat po celý rok a zejména v době hnízdění. Již na svatého Řehoře (12.3.) bude totiž spuštěn speciální čapí web cap.birdlife.cz, kde naleznete o čápech množství informací, budete moci spoluvytvářet atlas čapích hnízd nebo zjistit kdy a kde se uskuteční vycházky za čápy. V rámci akce pták roku je možnost zapojit se i do fotosoutěže o dalekohled Swarovski a další zajímavé ceny viz Vyhlášení a pravidla soutěže na webu ČSO

Již několik let se České republice daří obsazovat šesté místo v počtu pozorování. V roce 2013 z celkového počtu 285657 jarních pozorování v Evropě a Asii jich 3313 pocházelo z ČR. „Stále více se do kampaně zapojují i africké země, kde účastníci zaznamenávají přílet druhů na zimoviště. Projekt Jaro ožívá tedy pomáhá propojit nadšence z obou kontinentů a přispívá k osvětě a ochraně ptáků nejen v Evropě“ raduje se Lucie Hošková.

Projekt je dlouhodobě podporován nadací Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa (MCFEA).

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat