Aktuálně: 5 717 inzerátů166 221 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Standard zakrslé kozy

Standard zakrslé kozy
Pan Mareš 20.03.2014, 16:00
2 804 2 minuty čtení

Standard plemene Zakrslá koza (ZK)- schválený Radou plemenné knihy koz při SCHOK.

Zájmové plemeno koz vyšlechtěné v II. polovině 20. století v Holandsku. Kozy jsou klidného temperamentu, malého obdélníkového tělesného rámce s pevnou konstitucí, krátkýma rovnýma nohama, rohaté. Kohoutková výška v dospělosti je u kozy 45 – 55 cm, u kozlů je kohoutková výška 50 – 60 cm. Hmotnost koz v dospělosti je do 25 kg, kozlů do 40 kg.

Standard zakrslé kozy

Hlava – suchá, rovná, bez výrazného prohnutí.

Oči – mandlového tvaru, ani zapadlé a ani vystupující.

Uši – mírně šikmo vzhůru nesené.

Rohy – u obou pohlaví, jemné, dobře tvarované, pravidelné, směrem od hlavy mírně rozbíhavé. U kozla mohutnější a více rozbíhavé.

Krk – střední délky, štíhlý, vysoko nasazený, mohou se vyskytovat přívěsky.

Trup a končetiny – u koz je hloubka trupu 48% kohoutkové výšky a šířka těla je 28% délky těla, ideální délka těla by měla být 114 až 120% kohoutkové výšky u koz, u kozlů je hloubka trupu 49% a délka těla je 110% kohoutové výšky, šířka těla je pak 27% délky těla, plece jsou jemné dobře utvářené, plynule přecházející do zbytku těla, hřbet je rovný až mírně prohnutý, dobře osvalený, přední a zadní končetiny jsou rovné s dobře utvářenými spěnkami.

Srst a zbarvení – krátká, jemná, lesklá, dobře přiléhavá, na hřbetě může být mírně delší, zbarvení je v různých barevných rázech od jednobarevného po tříbarevné v libovolných barevných kombinacích.

Vemeno – střední velikosti a délky, dva souměrné struky, pastruky jsou přípustné.

Varlata – dvě velké, souměrné s úměrně tvarovaným žlábkem na vrcholu šourku.

Chovný cíl

Chovným cílem tohoto zájmového plemene je zajištění druhové stability a genové rozmanitosti. Jedinečnost jeho původních vlastností a znaků je možné uchovat pouze zabezpečením kvalitního genofondu a dostatečné diverzifikace. Pečlivou chovatelskou selekcí je nutné zajistit dostatečnou variabilitu genofondu pro zdravý a kvalitní vývoj plemene spolu s udržením jeho charakteristických vlastností.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Pan Mareš

Autorem od: 04.03.2014

Podobné články

Může vás také zajímat