Aktuálně: 5 004 inzerátů173 754 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Přeprava ptáků

Přeprava ptáků
Tomáš Prachař 19.06.2008, 22:04
11 264 3 minuty čtení

Jakmile se rozhodneme rozjet za nákupem či prodejem ptáků na výstavu, k chovateli nebo snad do některého obchodu se zvířaty, budeme potřebovat k tomuto účelu takzvanou přepravní klec (přepravku).

Kvalita, typ, velikost i funkčnost takovýchto přepravek může být různá. Pokud se bude jednat o přepravu ptáků na kratší vzdálenosti, kde doba přepravy nepřesáhne tři hodiny, může nám zde postačit i obyčejná krabička z tvrdého kartonu, do které uděláme několik otvorů (například obyčejnou tužkou) pro přístup vzduchu a pečlivě zajistíme víko proti možnému úletu ptáků.

Na burzách je k vidění mnoho typů přepravek Na burzách je k vidění mnoho typů přepravek

Vhodnější řešení jsou přepravní krabičky (přepravky) vyrobené například z překližky, plastu a podobně, které mají zasouvací dvířka a alespoň část přední stěny z hustého pletiva kudy dovnitř proudí vzduch a zároveň zde můžeme ptáky kontrolovat. Rozměry přepravky jsou závislé především na velikosti či počtu přepravovaných ptáků. Přepravka nesmí být příliš velká, aby v ní ptáci nemohli zběsile poletovat a tím se i smrtelně zranit. V přepravce by mělo být přítmí, pak budou ptáci sedět v klidu.

Jestliže budeme chtít přepravovat ptáky na větší vzdálenost, kde doba přepravy trvá celý den i déle, budeme zde muset použít takové přepravky, ve kterých budou nainstalovány napáječky i krmítka. Ty musí být v přepravce upevněny tak, aby nemohly ptáky poranit. Jako napáječku můžeme použít malou hlubší mističku, kterou je nutné pevně zafixovat do přeinstalovaného držáčku. Do této mističky vložíme přesně vystřižený kousek molitanu, který po zalití všechnu vodu absorbuje a ta se nám pak po přepravce nemůže rozlít. Ptáci si zde vodu bez problémů najdou a naučí se jí z molitanu vysávat. Vodu je třeba občas doplnit, záleží na délce přepravy.

Přeprava ptáků

Vždy musíme při přepravě ptáků dbát na jejich maximální bezpečnost. Kdysi se mi přihodila nepříjemná nehoda z neznalosti, kdy jsem při přepravě přišel o samičku křepelky čínské. Křepelky mají velice silné nohy a při jakémkoli nebezpečí se prudce odrazí a snaží vzlétnout. V mém případě samička křepelky prudkými výskoky narážela hlavou o tvrdý strop přepravky a tím utrpěla smrtelná zranění. Z těchto důvodů je důležité, aby výška přepravky byla co nejnižší a není od věci polepit strop přepravky alespoň 10mm silným molitanem. Pro přepravu ptáků některou zásilkovou službou, kde doba přepravy může trvat i několik dnů, existují nebo se dají vyrobit speciální přepravky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Tomáš Prachař

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat