Aktuálně: 5 019 inzerátů173 898 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Zhruba 70 ptačích budek vyvěsí dobrovolníci v Brně

Zhruba 70 ptačích budek vyvěsí dobrovolníci v Brně
Ing. Zbyněk Pokorný 25.03.2014, 19:09
1 649 2 minuty čtení

Brněnské parky letos dostanou kolem sedmdesáti nových ptačích budek. Dobrovolníci z Okrašlovacího spolku Masarykovy univerzity poskytli peníze a společně s hnutím Brontosaurus vyráží postupně ke stromům pod Špilberkem, v Lužánkách nebo na Kraví hoře. Budky by měly zlepšit hnízdní podmínky pro ptáky, hnízdící v dutinách stromů.

Asi patnáctka dobrovolníků se sešla v kanceláři hnutí Brontosaurus. Do náruče bere třináct ptačích budek, a během večera je připevní na stromech v parku okolo brněnského Špilberku.

Máme špačníky, to jsou větší budky, pak máme sýkorníky, ty jsou trochu menší, a lejskovníky. Lejskovníky jsou v podstatě sýrkorníky, akorát mají oválný vletový otvor, což láká více lejsky, kteří nemají rádi kruhový vletový otvor, popisuje jeden z dobrovolníků. 

Zhruba 70 ptačích budek vyvěsí dobrovolníci v Brně

Otvor na jihovýchod 

Budky jsou vyrobeny ze smrkového dřeva, natřené konopnou lazurou. O tom, zda se stanou novým domovem pro ptáky, rozhodne mimo jiné i jejich umístění. 

Je vhodné, aby vletový otvor směřoval jihovýchodně, protože tu převládají severozápadní srážky. Tak aby déšť nepadal do vletového otvoru. Je taky důležité, aby samotní ptáci byli chráněni před predátory. Proto máme i budky, ve kterých je zábrana – destička, aby kočka nebo kuna měla horší dostupnost sáhnout na mláďata.

Ochránci přírody budky nejen vyvěšovat, ale také sledovat, zda splnily svůj účel. Samozřejmostí je také každoroční údržba budek.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat