Aktuálně: 5 015 inzerátů173 876 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Zprovozňujeme elektrický ohradník po zimě

Zprovozňujeme elektrický ohradník po zimě
Ing. Zbyněk Pokorný 23.04.2014, 20:33
5 729 3 minuty čtení

S nadcházejícím jarem chovatelé oživují své pastevní areály. Velká část zemědělců používá pro oplocení pastvin elektrické ohradníky. Jak je uvést po zimní pauze bezpečně do provozu a zajistit tak bezproblémový chod?

Znovu zprovoznit elektrický ohradník může být někdy skoro stejně náročné jako ho vybudovat. Můžete se potýkat s řadou překážek. V tomto článku si představíme ty nejčastější problémy, se kterými se na jaře zemědělci setkávají.

Zprovozňujeme elektrický ohradník po zimě

Zprovoznění zdroje impulzů

Zdroj, který na zimu odstavíte, by se měl uschovat do suchého prostředí. Může se však stát, že jste tuto zásadu podcenili, případně na ni zcela zapomněli. Pro každý případ zdroj před zapojením vysušte, očistěte kontakty a izolaci přívodu. Zkontrolujte také kryt, zda nedošlo k nějakému poškození

U bateriových zdrojů věnujte zvýšenou pozornost baterii. Pokud používáte suchou 9V baterii, u níž jste před odstavením zalepili otvory (jak radí návod), je třeba otvory zase otevřít. U 12V autobaterií postupujte při zapojování po delší době podle návodu výrobce.

Je třeba připomenout, že modernější zdroje mohou odpojit přístroj od baterie, pokud její napětí klesne pod 12V. Proto používejte jen kvalitní baterie, u kterých tento problém nehrozí.

Zprovozňujeme elektrický ohradník po zimě

Spojení mezi zdrojem a ohradou

Pro přenos impulzů mezi zdrojem a samotnou ohradou se používá vysokonapěťový kabel. Ujistěte se, že je všechno v pořádku - odpojte kabel od ohrady a změřte napětí na jeho konci. Mělo by být stejné jako napětí na svorkách zdroje. Pokud tomu tak není, je přívod poškozený je nutné ho opravit.

Kontrola ohrady

Pokud zůstaly vodiče elektrického ohradníku přes zimu na ohradě, je nutné zkontrolovat, jestli je v pořádku. U kovových vodičů to snadno zkontrolujete pohledem, ovšem u plastových lanek se narušení vodičů snadno přehlédne.

U lanek postupujte tak, že si ohradu rozdělíte do několika částí, které budete ke zdroji připojovat postupně. Přitom zkoušečkou kontrolujte, zda v některém místě nedochází ke ztrátám. Pokud ano, je třeba vodič v postižené části ohrady vyměnit.

Při kontrole vodičů nezapomínejte také na izolátory. I ty mohou být poškozené nebo znečištěné.

Uzemnění

Nezapomínejte na uzemnění ohradníku. Zejména výkonné zdroje kvalitní uzemnění vyžadují. Některé přístroje (například AKU POWER PROFI) si kvalitu uzemnění hlídají automaticky. U těch ostatních je tato práce na majiteli, který musí použít zkoušečku. Nesmíte zapomenout ani na čistotu kontaktů a dotažení svorek.

Zprovozňujeme elektrický ohradník po zimě

Ostatní součásti hrazení

Nezapomínejte ani na další části elektrického ohradníku, jako jsou držáky branek, pružiny vchodů, vypínače, spojky a podobně. Myslete na to, že elektrické hrazení je systém, a pokud nefunguje některý z jeho prvků, nefunguje celá ohrada.

K vašim povinnostem při zprovoznění ohradníku patří také umístění, případně doplnění chybějících výstražných cedulek tak, jak to předepisuje norma.

Na pastvu patří také napáječky

Při jarním znovuotevření pastvin nezapomínejte také na údržbu napájecích systémů. U membránových napáječek, které jsou v provozu déle než 3 roky, je třeba zkontrolovat gumovou membránu a případně ji vyměnit.

O autorovi

Ing. Vlastimil Kamír je jednatel společnosti Kamír.cz, která se zabývá prodejem elektrických ohradníků a dalších potřeb pro chov zvířat.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat