Aktuálně: 5 067 inzerátů173 274 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Texel, nejoblíbenější masné plemeno ovcí

Texel, nejoblíbenější masné plemeno ovcí
Ing. Zbyněk Pokorný 19.11.2017, 15:30
8 544 3 minuty čtení

Bez nadsázky lze říct, že plemeno texel je nejoblíbenější masné plemeno na celém světě. Jedná se o bílé, bezrohé ovce s polojemnou vlnou. Temperament má klidný až flegmatický.

Například v Nizozemí je jeho převaha nad ostatními přímo drtivá. Zdroje uvádí, že plemeno texel zaujímá 90 % celkové tamní populace ovcí. V této zemi bylo plemeno Texel vyšlechtěno a tak jsou na něj Holanďané právem pyšní.

Velké oblibě se těší i ve Francii, která sice vyšlechtila také jedno ze světoznámých masných plemen Charollais, přesto je v početnosti Texel před ním. Bahnic v kontrole užitkovosti se ve Francii chová 15000, kdežto Charollais něco kolem 11000. Na třetím místě ve Francii je plemeno Suffolk, kterého se chová zhruba polovina počtu co plemene Texel.

Významnou roli má Texel i v Belgii, která jej začala křížit s místními plemeny, což dalo vznik tzv. Beltexu, který má mít ještě vyšší výtěžnost kvalitnějšího masa.

Německo je známo svým velmi konzervativním přístupem k plemenům vyšlechtěným v jiných zemích. Přesto ovce Texel zaujímá i v této zemi neuvěřitelné druhé místo, s počtem kolem 200 000 bahnic. Před ním je pouze národní plemeno Německá masná ovce. Třetí místo zaujímá Suffolk. Další masná plemena v Německu zaujímají jen malé procento z celkového chovu.

Rovněž severské země, jako Finsko, Dánsko nebo Švédsko chovají ve velkém toto plemeno. Ve Velké Británii je Texel chován ve srovnatelném počtu se Suffolky.

Za opravdové velmoci v chovu ovcí patří ostrovní země Austrálie a Nový Zéland. Na Novém Zélandě bylo chováno přes 8000 bahnic plemene Texel. V Austrálii zhruba 3500 bahnic, což je stejný počet jako u plemene Suffolk.

Ve Spojených státech amerických se začalo s chovem plemene Texel poměrně pozdě. Až v roce 1985. Ovšem od té doby na úkor plemene Suffolk získává stále více na popularitě. Američané si chválí vysokou kvalitu masa a také jateční výtěžnost. Velmi oblíbení jsou mezi americkými chovateli také kříženci dvou masných plemen Texel a Suffolk.

Z výše napsaného textu jasně vyplývá, že na celém světě jsou dvě nejoblíbenější masná plemena. Je to Suffolk a je to Texel. Ostatní plemena jsou zastoupena v mnohem menší míře a jejich stavy mají spíš regionální význam. Pokud se tedy podrobněji zaměříme na zmíněná dvě nejoblíbenější masná plemena, zjistíme více kladných vlastností u plemene Texel. Má vyšší výtěžnost masa s nižším obsahem loje. Lepší je i kvalita masa s ohledem na kulinářské nároky. Plemeno Texel vykazuje rovněž vyšší váhové přírůstky než Suffolk. Reprodukční vlastnosti jsou minimálně vyrovnané, ne-li vyšší. Na pastvě se plemeno Texel chová ukázněněji a využívá ji lépe než Suffolk. Stále větší oblibu získáv i v Česku pro křížení v užitkových chovech. Berani mají totiž vysokou schopnost přenášet na potomstvo kvalitu masa a utváření těla.

Masné plemeno texel

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat