Aktuálně: 5 004 inzerátů173 754 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Jsou snad lední medvědi neviditelní? Neodhalí je ani termokamera!

Jsou snad lední medvědi neviditelní? Neodhalí je ani termokamera!
09.07.2014, 22:01
2 731 2 minuty čtení

Víte, proč ledního medvěda nevidí infrakamera? Povrchová teplota jeho těla je totiž skoro stejná jako teplota okolního prostředí!

Vědci se kdysi pokoušeli o sčítání populace ledních medvědů v Arktidě a narazili na problémy. První z nich byl očividný: lední medvědi jsou bílí a žijí na ledu a sněhu, jsou tedy samozřejmě těžko zpozorovatelní.  

Vědci se proto rozhodli použít termokamery, které zachycují vyzařované teplo, ale ke svému překvapení zjistili, že lední medvědi se pro ně stali v infračerveném spektru téměř neviditelnými. Zblízka mohli spatřit jejich oči, nos a dech, ale ne celého medvěda na dálku.

Vědcům nakonec pomohlo ultrafialové spektrum, ale vzhledem k velké migraci ledních medvědů se stejně ukázalo, že nejlepší způsob sčítání jejich populace je uspání a značkování jednotlivců. 

Vraťme se ale k odpovědi na původní otázku. Tělo ledního medvěda je pokryto dlouhou srstí s dutými chlupy, která je spolu s vrstvou podkožního tuku skvěle izoluje od velkých mrazů i ledové vody. Tělesné teplo tak neuniká a zůstává uvnitř těla, jehož povrchová teplota zůstává skoro stejná jako teplota okolního prostředí. Navíc mají chlupy ledního medvěda i stejné zářivé vlastnosti jako sníh, takže i tady je infrakamera bez šance.

Foto: http://m.wwf.ca

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat