Gepard

Acinonyx jubatus

Výskyt: Afrika
Délka těla: Až 220 cm
Hmotnost: 40-60 kg
Březost: 90-98 dnů
Počet mláďat: 3 ks
Potrava: Gazela, zajíc ...
velikost písma:  A A A
04.12.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     25349 zobrazení     2 komentáře

Gepard se v mnoha ohledech liší od typického tělesného schématu kočkovité šelmy, některými znaky připomíná spíše psovité, proto se řadí do speciálního podčeledi Acinonychinea. V současné době je řazen mezi malé kočkovité šelmy. Má poměrně malou, kulatou hlavu a dlouhé končetiny. Stavbou těla se podobá chrtům. Známým faktem je, že na rozdíl od většiny kočkovitých šelem nemá úplně zatažitelné drápy. Samci jsou větší než samice. Srst je zlatohnědá, tváře a břicho bílé. Gepardí kresba sestává z černých skvrn, čímž se liší od levharta, jehož kresba je tvořena černými rozetami. Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě - proto je někdy zoology nazýván „kočka, která pláče."

Hmotnost

Samice geparda dosahuje hmotnosti v rozmezí 38-43 kg, samec je pak těžšký 40-65 kg.

Délka

Délka těla dosahuje u dospělého zvířete až 2,19 m, ocas je dlouhý 65 - 90. Kohoutková 79 cm

Potrava

Loví ve dne, převážně malé kopytníky, jako je gazela Thompsonova, gazela Grantova nebo impala. Příležitostně uloví i zajíce. I když dokáží vyvinout velkou rychlost nedokáží takhle běžet dlouho, proto svou kořist před zahájením lovu až 3 hodiny stopují. Úspěšná bývá asi polovina štvanic. Po zabití kořisti dlouho odpočívá, teprve pak se snaží zkonzumovat najednou co nejvíce masa. O kořist často přichází, lvi nebo hyeny ho snadno odeženou.Proto se gepard ke své kořisti nikdy nevrací, nikdy také nepojídá mršiny. Gepardi jsou mezi kočkami jedineční tím, že kořist štvou, což je znak jinak spíše typický pro psovité. V dospělosti nedokáží zatahovat drápy což se jim hodí při rychlém běhu. Jsou aktivní ve dne, aby se vyhnuli jiným, silnějším šelmám. Dospělý gepard na strom vylézt neumí, i když to někdy zkouší. Pokud gepard najde strom se šikmým kmenem, často na něj rád "vyleze", odpočívá zde a rozhlíží se po krajině.

Výskyt

Typický obyvatel savany. Obývá otevřené oblasti. Původní areál geparda zahrnoval Afriku, Arabský poloostrov, Blízký východ a Indii. V současnosti se vyskytují především ve střední, západní a jižní Africe. V Asii již téměř nežijí, gepard středoasijský je s největší pravděpodobností vyhuben, gepard indický je kriticky ohrožený. Malá populace (max. 200 jedinců) snad ještě přežívá v nedostupných oblastech Iránu a Pákistánu. Největší populace gepardů žije v Namibii, 2000-3000 jedinců.

Společenský život geparda

Samotář. Výjimečně vytváří samci skupinky. Jeho teritorium je asi 50 - 150 km2. Lze ho ochočit.

Gepard jako domácí zvíře

Gepardi se velmi snadno ochočí a cvičí. Už ve starém Egyptě a Indii byli cvičeni k lovu gazel. Přesto není domestikovaným zvířetem, protože v zajetí se rozmnožuje jen vzácně a většina ochočených gepardů pochází z volné přírody. Gepard je jediná kočkovitá šelma, o které nemáme žádné zprávy, že by kdy napadla člověka.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost je ve 2 až 3 letech, konec reprodukčního věku u samic 10, u samců 14.

Mláďata

Samice je březí 90-98 dní.mláďata vychovává sama. Obyčejně jsou tři mláďata v jednom vrhu. Tato koťata jsou velmi hravá. Po matce stále šplhají a skáčou jí na záda. Ve 4 měsících je přestává kojit.Mláďata zůstávají s matkou až do roku a půl. Koťata jsou zbarvena nenápadně, zato mají dlouhou světlou hřívu, kterou během dospívání ztrácí. výrazná úmrtnost mláďat (asi 90 %), 73 % je zabito jinými predátory, zvl. lvy

Poddruhy

Gepard štíhlí (Acinonyx jubatus) má 6 poddruhů

Gepard východoafrický (A. j. fearonii)
Gepard severoafrický (A. j. guttatus)
Gepard středoasijský (A. j. raddei)
Gepard súdánský (A. j. soemmeringii)
Gepard indický (A. j. vanaticus)
Gepard královský

Zajímavost

Na souši je nejrychlejším běžcem na krátkou vzdálenost (asi 0,5 km) gepard. Na otevřených planinách ve východní Africe, Íránu, Turkmenistánu a Afghánistánu dosahuje v běhu maximální rychlosti okolo 96 km/h. Údajně dovede ale vyvinout rychlost až 116 km/h. Gepardi dosahují na krátkých tratích (do 550 m) maximální rychlosti 100 km/h. Na gepardích dostizích naměřili gepardu na 100 m 6,08 sekund se zrychlením z 0 na 80 km/h za 3,6 vteřin, což znamená průměrnou rychlost 59,6 km/h.

Ochrana

Gepard je nelegálně loven kvůli atraktivní kožešině, také je pronásledován farmáři. Kvůli nárůstu lidské populace je zatlačován do rezervací, ve kterých žijí také lvi a hyeny, po člověku největší nepřátelé geparda. V červené knize ohrožených druhů jsou gepardi klasifikováni jako zranitelný druh, asijské poddruhy jsou kriticky ohrožené. Je zařazen do Evropského záchranného programu, v mnoha zoologických zahradách se je daří odchovat, i s použitím umělého oplodnění.

GepardNázvy ve světě

Anglicky: Cheetah, Francouzsky: Guépard, Holandsky: Jachtluipaard, Chorvatsky: Gepard, Italsky: Ghepardo, Německy: Gepard, Polsky: Gepard, Rumunsky: Ghepard, Slovensky: Gepard, Swahilsky: Duma, Španělsky: Chita

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

05.01.2016, 07:37 zbynek
Díky, opraveno.
29.12.2015, 20:22
Po anglicky cheetah, nie gepard.