Chrobák lesní

Anoplotrupes stercorosus

Výskyt: Celá Evropa
Délka těla: 12-19 mm
Délka vývoje larev: 1 rok
velikost písma:  A A A
09.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     7022 zobrazení     0 komentářů

Chrobák lesní dosahuje velikosti 12-19 mm, tělo má oválné, zbarvení černé se slabým namodralým kovovým leskem. Spodek těla se silnějším modrým kovovým leskem. Na hlavě je malý hrbolek, tykadla jsou hnědá. Krovky jsou slabě rýhované.

Možná záměna přopadá v úvahu s dalším druhem - chrobák jarní (Trypocopris vernalis), který však má krovky bez viditelných rýh. Dalšími podobnými druhy jsou vzácnější chrobák velký (Geotrupes stercorarius) a chrobák (Geotrupes spiniger), kteří však dosahují podstatně větší velikosti a jejich krovky nesou hluboké rýhy.

Chrobák lesní obývá celou Evropu, na východ se vyskytuje přes Kazachstán, Turecko a Čínu až po východní Sibiř. V ČR je hojný po celém území.

S dospělými brouky se setkáme již od března a to zejména v lesích a na jejich okrajích. Na jaře zakládají hnízda. Hloubí si nory pod exkrementy, které mohou být až 60 cm dlouhé. Na konci nory pěchují mateřskou hrudku, která se skládá z nejrůznějších materiálů, především z exkrementů, tlejících hub, dřeva, kůry, listů nebo jehličí. Tyto hrudky slouží za potravu budoucím larvám. Žír larev probíhá až do podzimu než začne mrznout, pak přezimují a zbytek žíru dokončují na jaře. Kuklí se během května a za několik týdnů se líhnou dospělci.

Chrobák lesníNázvy ve světě

Anglicky: Dor Beetle, Dánsky: Skovskarnbasse, Německy: Waldmistkäfer, Slovensky: Lajniak hôrny

Foto: http://www.entomart.be

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.