Volavka bílá

Ardea alba

Výskyt: Afrika, Asie, Amerika, Evropa
Velikost: 90 cm
Hmotnost: 960-1178 g
Počet vajec: 3-5 ks
Inkubační doba: 25-26 dnů
Délka života: Až 20 let
Potrava: Ryby, hmyz, myši, kobylky, mladí ptáci
velikost písma:  A A A
15.01.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1774 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Asi tak velká jako volavka popelavá, délka okolo 90 cm, rozpětí až 190 cm, má vždy čistě bílé opeření. Délka zobáku je variabilní. Ve svatebním šatě je zobák černý a má žlutou základnu, v zimě a u mladých ptáků je žlutý. Nohy jsou černé, prsty zelenavě černé. Kůže okolo očí je zelenožlutá, duhovka sírově žlutá. Ve svatebním šatě se na hřbetě objevuje závoj jemných okrasných per, jež o něco přesahují ocas. Na hlavě nemá chocholku z peří. Volavka bílá vylétá hlučně s mocným máváním křídel, za letu majestátně mává křídly. Hejna volavek s oblibou tvoří šikmou linii nebo klínovitou formaci. Je velmi tichá i v hnízdní kolonii, kde jen mláďata hlasitě škemrají. Evropské volavky bílé jsou výjimečně plaché, africké populace, na něž lidé nestřílejí, jsou důvěřivější, na kořist čekají dokonce v tůňkách uprostřed vesnic.

Prostředí

Volavka bílá je rozšířena na velmi rozsáhlém území, kam patří stejně tropická a subtropická Amerika, jako rozlehlé oblasti Afriky a Asie. Ve střední Evropě byla vždy vzácná. Když byla na přelomu století velkou módou volavčí pera, byly volavky bílé bezohledně loveny a byly zničeny četné volavčí kolonie. Jejich stav se v Evropě dodnes nezvýšil, ve východní Evropě sice pomalu stoupá, ale volavky jsou zde dodnes velice plaché. Volavka bílá se zdržuje především na jezerech zarostlých rákosinami s volnou vodní plochou, v teplých nezalesněných a na vodu bohatých nížinách a při pomalu tekoucích řekách s mělkými břehy. Je tažným ptákem, který se na severních hnízdištích objevuje v březnu a odtahuje nejdříve tehdy, když dovedou mladí ptáci dobře létat. Občas se ve střední Evropě setkáme ještě počátkem zimy s jednotlivými volavkami bílými. Tito ptáci přezimují zčásti už ve Středomoří a zdržují se pak též v lagunách mořského pobřeží.

Rozmnožování

Volavky bílé hnízdí v malých koloniích o několika desítkách párů v nepřístupných částech rozlehlých rákosin, často i ve smíšených koloniích s volavkami popelavými, červenými, stříbřitými, s ibisy, kolpíky a dokonce i pelikány. Setkáme se i s jednotlivě hnízdícími páry. V Evropě budují hnízda takřka vždy na loňském rákosí, v jiných částech světa i vysoko na stromech. Hnízda mohou být navzájem v kolonii vzdálena na deset metrů nebo také tak hustě vedle sebe, že se dotýkají a později, když je mladí ptáci ušlapou, se mění ve společnou plošinu.

Hnízda jsou postavena z rákosu ve formě nálevky a uvnitř vystlána jemným materiálem. Sameček hnízdní materiál přináší, samička staví hnízdo. Oba rodiče se při sezení střídají. Snůška obsahuje většinou 3 nebo 4, zřídka i 5 světle modrých asi 60 mm dlouhých vajec, podobných jako u volavky popelavé. Staří ptáci sedí od nakladení prvního vejce po dobu 25 až 26 dní. V téže kolonii mohou být odchovávána polovzrostlá mláďata vedle nevylíhlých vajec. Klubání mláďat končí koncem dubna, v tropech na začátku období dešťů. Ve stáří asi 6 týdnů začínají mladí ptáci létat. Po vyhnízdění staří ptáci pelichají a přitom jim vypadávají ozdobná pera.

Potrava

Ryby, vodní hmyz, myši, rejskové, kobylky, mladí ptáci. Volavky bílé s oblibou loví v mělčinách jezer a lagun, na zaplavených rýžových policiích, ale i na vlhkých lukách. V období hnízdění přinášejí do kolonie potravu až ze vzdálenosti 15 km. Na místech s hojnou suchozemskou faunou mohou volavky bílé vystačit i bez toho, aby lovily ve vodě. Byly už pozorovány i volavky bílé, když při nízkém letu s úspěchem chytaly ryby. Občas se stane, že volavka bílá uloví rybu, která je tak velká, že ji pták nemůže spolknout.

Volavka bíláNázvy ve světě

Anglicky: Great White Egret, Dánsky: Sølvhejre, Estonsky: Hõbehaigur, Finsky: Jalohaikara, Francouzsky: Grande Aigrette, Holandsky: Grote zilverreiger, Chorvatsky: Velika bijela čaplja, Islandsky: Mjallhegri, Italsky: Airone bianco maggiore, Maďarsky: Nagy kócsag, Německy: Silberreiher, Norsky: Egretthegre, Polsky: Czapla biała, Portugalsky: Garça-branca-grande, Rumunsky: Egreta mare, Slovensky: Volavka biela, Španělsky: Garceta grande, Švédsky: Ägretthäger

Foto: http://www.arizonensis.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.