Chřástal kropenatý

Porzana porzana

Výskyt: Evropa, Asie
Velikost: 23 cm
Hmotnost: 70-120 g
Počet vajec: 8-12 ks
Inkubační doba: 18-19 dnů
Průměr kroužku: 4,5 mm
Potrava: Hmyz, pavouci, plži, červi
velikost písma:  A A A
25.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1271 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Menší a zavalitější než chřástal vodní, dlouhý 23 cm. Na hřbetě má bleděžluté proužky, boky jsou bělavé, zobák je při kořeni oranžový a má zelenavou špičku. Celé opeření působí velmi čistě, jako malovaná. Má schýlený postoj a často komíhá ocasem. Chřástal kropenatý žije velice skrytě a nenápadně, dovede plavat, ale při-nejmenším za dne plave velmi zřídka. Vyplašíme-li jej na volném prostranství, prchá do houští, třepe přitom křídly a protlačí své štíhlé boky do nejtěsnějších skulin. V létě létají ptáci jen v největším nebezpečí. Jsou většinou tiší, v době páření v květnu však sameček zvláště za soumraku vytrvale volá až do tmy. Volá jednou až dvakrát za sekundu a jeho hlas zní jako ostré „huit". Mláďata rodiče lákají zvuky „gug, gug" a varují voláním „čik".

Prostředí

Rozlehlé bažiny s řídkou vegetací a mělkými kalužemi, vysychající rákosiště, kde už místy opadla voda a kde je ještě místy nahromaděna u kořenů. Vzhledem ke svým specifickým nárokům na prostředí a v důsledku ničení vhodných biotopů je dnes téměř v celé Evropě chřástal kropenatý velmi vzácný. Místy se ještě hojněji vyskytuje v jižním Rusku.

Rozmnožování

Hnízdo je obvykle velmi dobře skryté v ostřicích obklopených vodou. Jeho základnu tvoří jako u příbuzných druhů spletená stébla překrytá listím. Ve střední Evropě hnízdí koncem května a v červnu, na 8 až 12 vajíčkách sedí oba rodiče velmi pilně 18 až 19 dní. Mláďata mají černé prachové peří a žluto-černo-červený zobáček. Žebraní kývavými pohyby hlavy.

Potrava

Když hledají potravu, pobíhají chřástali svým okrskem po stále týchž brzy vyšlapaných pěšinkách. Živí se drobným hmyzem, pavouky, plži a červy.

Chřástal kropenatýNázvy ve světě

Anglicky: Spotted Crake, Dánsky: Plettet Rørvagtel, Finsky: Luhtahuitti, Francouzsky: Marouette ponctuée, Holandsky: Porseleinhoen, Islandsky: Dílarella, Italsky: Voltolino, Maďarsky: Pettyes vízicsibe, Německy: Tüpfelsumpfhuhn

Foto: http://www.treknature.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.