Lasice hranostaj

Mustela erminea

Výskyt: Severní Amerika, Evropa
Délka těla: 21,5-29 cm
Hmotnost: 150-350 g
Březost: Kolem 30 dnů
Počet mláďat: 3-5 ks
Délka života: 1-1,5 let
Potrava: Myš, žába, pták
velikost písma:  A A A
20.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     8365 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Tato drobná šelma dosahuje délky těla 21,5-29 centimetrů, ocas má dlouhá 8-11,5 centimetrů, zadní tlapka je 3,7-5,5 centimetrů, ucho je velké 1,4-2,3 centimetrů, hmotnost dospělé lasice bývá v rozmezí 150- 350 gramů. Rozhraní mezi hnědým hřbetem a bílým břichem je rovné (u kolčavy zvlněné) a ocas má vždy, tzn. i v zimním bílém šatu, černou špičku.

Rozšíření

Hranostaj je nejen typickým obyvatelem tundry, ale i lesů mírného pásma v Asii, Evropě a Severní Americe. V oblasti kolem Středozemími moře se nevyskytuje. Už jak jsem se zmínila výše, nachází se v lesích, v křovinatých porostech, na loukách, polích, ale i v horských oblastech (do výšky až 2 000 m n. m.) a bažinách.

Způsob života

Lasice hranostaj obývá otevřenou krajinu, často v blízkosti řek a rybníků. Nevyhýbá se ani remízkům, zahradám, okrajům lidských sídlišť a lesům. Skrývá se v norách hlodavců, loví nejčastěji večer a v noci, při pozorování panáčkuje. Na podzim se stahuje ke stohům, kde loví hlodavce. Mláďata má jednou do roka, přičemž doba březosti (stejně jako u dalších lasicovitých) může být až 12 měsíců. Jedná se o tzv. utajenou březost, kdy oplozená vajíčka zůstávají v klidu až do doby příznivějších podmínek. Samotný vývoj plodu trvá asi 1-2 měsíce. K páření může docházet od května do srpna. Doupě si zřizuje v dutině stromu, ve skalní rozsedlině a nepohrdne ani opuštěným doupětem jiného zvířete.

Lasice hranostaj loví každou kořist přiměřené velikosti, na kterou ve svém teritoriu narazí: malé savce (myši, krysy, mláďata zajíců, divoké králíky) a žáby. Naskytne-li se mu příležitost, neváhá ulovit ani ptáka. Když je o běžnou kořist nouze, žere hranostaj i žížaly, velký hmyz a jiné bezobratlé.

Lasice hranostajNázvy ve světě

Anglicky: Ermine, Dánsky: Lækat, Holandsky: Hermelijn, Chorvatsky: Obični zerdav, Italsky: Ermellino, Maďarsky: Hermelin, Německy: Hermelin, Polsky: Gronostaj, Rumunsky: Hermelina, Rusky: Gornostaj, Slovensky: Hranostaj čiernochvostý, Španělsky: Comadreja

Foto: http://www.wildaboutbritain.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.