Aktuálně: 4 327 inzerátů190 228 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Lasice kolčava

Mustela nivalis

Lasice kolčava

Mustela nivalis

Lasice kolčava

  • Výskyt: Evropa, Asie, Severní Amerika
  • Délka těla: 15,5-26 cm
  • Hmotnost: 30-160 g
  • Březost: 30-37 dnů
  • Počet mláďat: 4-6 ks
  • Délka života: 7-10 let
  • Potrava: Myši, ptáci, plazi
Lasice kolčava
Kam se řadí?

Lasice kolčava

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mustelinae - kuny
  • Rod: Mustela - lasice
Lasice kolčava
Kde žije?

Lasice kolčava

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
35 640 3 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla se pohybuje od 15,5 do 26 cm a ocas bývá dlouhý 3-7 cm, hmotně menší samičky bývají mylně považovány za samostatný druh. Její štíhlá stavba těla umožňuje kolčavě pronásledovat myši do jejich děr a chodeb. Na rozdíl od hranostaje nemá její kratší ocas černou špičku, ale může být na konci poněkud tmavší. Změna srsti na zimní šat probíhá jen v nejsevernějších oblastech jejího rozšíření nebo ve vysokých horách. Svrchní strana těla má podobné zbarvení jako u hranostaje, ale přechází pozvolna do světlé části břišní. Někdy se vyskytují i na břiše hnědé skvrny a tmavý obrys ústního koutku.

Výskyt

Eurasie s výjimkou subtropických a tropických oblastí jižně od Himálaje, severní Afrika a Severní Amerika. Chybí v Irsku, na Islandě a arktických ostrovech, stejně jako na územích nad 3000 m. Jinak se s kolčavou setkáváme všude, zvláště pak v zemědělských oblastech a na okrajích lidských sídel. Je to naše nejmenší a zároveň nejhojnější šelma.

Způsob života

V chování a návycích se velice podobá hranostaji, ale je více specializována na lov myší. Kolčava může bez nesnází pronásledovat myši do jejich nor a tam je uchvátit. Tato schopnost, která je spojena s tvarem těla, vyžaduje ovšem vysokou dodávku energie z potravy, protože zvířata jednak ztrácejí mnoho tepla díky vysokému poměru povrchu těla k jeho hmotnosti, jednak si nemohou vytvářet tukové rezervy, které by jejich štíhlost ohrozily. Velké ztráty energie musí kolčava vynahradit neustálým lovem. Slídí v zahradách, často i v noci, prohledává hromady odpadků, seníky a kůlny, snaží se dokonce ulovit králíka, což se jí daří daleko méně často než hranostajovi, protože je mnohem menší. Skáče krátkými (12-30 cm) skoky, často panáčkuje a dá se „myším" zapištěním přilákat. Často se pohybuje po osvědčených cestičkách a je věrná k svému revíru. Revíry samečků jsou odděleny od revírů samiček. Jestliže je hojně hrabošů (100-500 kusů na hektar), omezují se jejich lovné revíry na 1-5 ha, při menší populaci hrabošů (20-40 na hektar) se může rozšířit revír až na 15 ha. Lovné revíry samiček jsou vždy menší. Během noci může kolčava urazit až 2 km. Nezná zimní spánek.

Potrava

U nás představují hraboši a myši 85 % kolčaví kořisti, 5 % jde na vrub ptáků, 4 % tvoří obojživelníci a plazi a zbytek připadá na hmyz a větší savce. V zimě se může někdy živit výlučně hraboši. Počet lovených druhů je u kolčavy mnohem nižší než u hranostaje.

Rozmnožování

Březí samičky se vyskytují mezi březnem a srpnem. Ve vrhu bývá 4-6 mláďat a při dobrém zdroji potravy mohou být vrhy dva do roka až s 12 mláďaty, a to i během zimy. Nabídka hrabošů tak do značné míry ovlivňuje stav lasice kolčavy.

Nepřátelé

Dravci, liška a hranostaj. Dříve považována za škodnou a často pronásledována. Nyní je lasice kolčava celoročně hájena.

Názvy ve světě

Lasice kolčava

Anglicky: Least Weasel, Dánsky: Brud, Holandsky: Wezel, Chorvatsky: Obična lasica, Italsky: Donnola, Maďarsky: Eurázsiai menyét, Německy: Mauswiesel, Rumunsky: Nevăstuica, Slovensky: Lasica obyčajná, Španělsky: Comadreja

Mohlo by vás také zajímat

Lasice hranostaj

Foto: http://toateanimalele.ro

Podělte se s námi o názor na tento text →