Jezevec americký

Taxidea taxus

Výskyt: Jižní Kanada, střed USA, Mexiko
Velikost: 52-88 cm s ocasem
Hmotnost: 4-12 kg
Počet mláďat: 3-5 ks
Potrava: Psouni, zemní veverky
velikost písma:  A A A
06.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2099 zobrazení     0 komentářů

Jezevec americký je vcelku podobný našemu jezevci lesnímu, ale je menší, má delší srst, žlutavý spodek a výrazný bílý půlměsíc v černém obličeji. Je to samotářský noční lovec, skvěle hrabe a využívá silné drápy k pronásledování podzemních hlodavců, jako jsou psouni a zemní veverky. Ačkoli zimu jezevec americký nepřespává, může za špatného počasí trávit i několik dní pod zemí. Jezevec americký má málo přirozených nepřátel, ale v případě napadení se umí zuřivě bránit.

V dospělosti dosahuje délky těla 42-72 centimetrů, ocasu 10-16 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 4-12 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je jižní Kanada, střed USA až po severní a střední Mexiko; obývá oblasti s kyprými půdami, prérie, křoviny a řídké lesy.

Jezevec americký má průhledné třetí víčko, které chrání jeho oči při hrabání. Potřebuje to, protože patří k nejvýkonnějším tunelářům mezi savci. Buduje desítky hlubokých nor.

Podobně jako u jiných lasicovitých šelem je i pro jezevce amerického typická prodloužená (latentní) březost – přestávka ve vývoji vajíčka trvá šest měsíců. Ve vrhu bývá 3–5 mláďat.

Náleží do čeledi lasicovití. Lasicovití (resp. kunovití, latinsky Mustelidae) je čeleď šelem. Zahrnuje drobné štíhlé a hbité šelmičky, jako je lasice kolčava, i poměrně velké a mohutné šelmy, jezevce a rosomáka.
 

Jezevec americkýNázvy ve světě

Anglicky: American Badger, Chorvatsky: Američki jazavac, Německy: Silberdachs, Slovensky: Jazvec americký

Foto: http://pointreyeswild.blogspot.cz/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.