Podoustev nosák

Vimba vimba

Výskyt: Řeky
Délka těla: 20-30 cm
Hmotnost: 1 kg
Potrava: Drobní živočichové
velikost písma:  A A A
16.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     890 zobrazení     0 komentářů

Podoustev nosák se vyskytuje především v řekách, vlévajících se do Severního a Baltského moře. Dorůstá délky jen 20 až 30 centimetrů a hmotnosti vzácně přes 2 kilogramů, v průměru však jen kolem 1 kilogramů. Podoustev nosák se zdržuje převážně při dně.

V České republice se vyskytuje podoustev nosák v řekách parmového a cejnového pásma, někdy i v údolních nádržích. Z kdysi hojného druhu se stala druhem, který sice místy zůstává relativně hojný, ale na většině našich vod se vyskytuje spíše ojediněle. Dá se ulovit na většině velkých proudících řek a hojná je např. na Berounce. Z dalších míst výskytu je možné jmenovat např. Vltavu, Otavu pod Pískem, Ohři a některé moravské řeky.

Tření obvykle probíhá v mělkých proudech se štěrkovým nebo kamenitým dnem. Na jeho počátku ryby očistí dno od jemných usazenin. Jikry unáší proud, a protože jsou lepivé, zachycují se na kamenech a mezi nimi. Výtěr je dávkový, často až ve třech dávkách následujících s odstupem 2 – 3 týdny, přičemž více než polovina jiker je vytřena v první dávce. S věkem samic klesá počet dávek, staré exempláře se mohou vytírat už pouze v jediné dávce a ryby nad 10 let věku se výtěru často neúčastní. Samci dospívají pohlavně ve 2. – 3. roce života, samice ve 3. – 4. roce, podle některých autorů i později. 

Podoustev nosák se živí drobnými živočichy, které sbírá při dně. Její maso není nijak chutné.

Podoustev nosákNázvy ve světě

Anglicky: Baltic Vimba, Chorvatsky: Nosara, Německy: Zährte, Rumunsky: Morunaş, Slovensky: Nosáľ obyčajný

Foto: http://www.fischartenatlas.de

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.