Hoko bolivijský

Pauxi unicornis

Výskyt: Jižní Amerika
Hmotnost: 3,5 kg
Počet vajec: 2 ks
Inkubační doba: 26-29 dnů
Potrava: Plody a semena
velikost písma:  A A A
23.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     604 zobrazení     0 komentářů

Hoko bolivijský patří do řádu hrabavých (Galliformes), čeledi hokovitých (Cracidae). Některými ornitology bývá zařazován do rodu Crax. Vyznačuje se vysokým výrůstkem nad ozobím. Hoko bolivijský obývá východní svahy And v Bolívii a izolovaně se vyskytuje také ve východním Peru, kde tvoři samostatný poddruh, zná­me tedy dva poddruhy. Tento hoko je poměrně vel­ký, dosahuje hmotnosti kolem 3,5 kg. Samci bývají o něco větší, ale zbarvením se od samic neliší.

Hoko bolivijský žije v dešťových lesích, kde dává přednost nadmořským výškám od 500 do 1 200 m. Ačkoliv je dost vzácný, indiáni ho s oblibou loví pro jeho prý velice chutné maso. V době mimohnízdní se hoko bolivijský zdržuje v menších skupinách. V době hnízdění žije v párech, které si obhajují teritorium. Ploché hnízdo si ptáci budují na stromech, obvykle vysoko nad zemí. Jako základ často používají opuštěná hnízda dravých ptá­ků. Někdy bývá hnízdo nízko, to v případě, je-li umís­těno přímo na větvi sklánějící se nad hladinu říčky nebo jezírka. Samice snáší 2 matově bílá vejce, velká asi jako husí. Na nich sedí sama 26 až 29 dní. Mláďa­ta jsou značně vyspělá, už po 4 dnech poletují a po měsíci se již osamostatňují.

Hoko bolivijský hledá potravu hlavně na stromech, kde ozobává různé plody nebo polyká semena, příle­žitostně uloví mládě drobných ještěrů. Na zem slétá jen občas a sbírá tu spadané plody. K jeho nepřáte­lům patří především velcí draví ptáci nebo stromové šelmy.

Hoko bolivijskýNázvy ve světě

Anglicky: Horned Curassow, Francouzsky: Hocco unicorne, Německy: Hornhokko, Polsky: Czubacz rogaty, Slovensky: Hoko rohatý

Foto: www.animalphotos.me

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.