Aktuálně: 4 428 inzerátů179 698 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Hoko noční

Nothocrax urumutum

Hoko noční

Nothocrax urumutum

Hoko noční

  • Výskyt: Severní Brazílie
  • Velikost: 80 cm
  • Hmotnost: 1,5 kg
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 29 dnů
  • Potrava: Plody, hmyz
Hoko noční
Kam se řadí?

Hoko noční

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Craci - hokové
  • Čeleď: Cracidae - hokovití
  • Rod: Nothocrax - hoko
Hoko noční
Kde žije?

Hoko noční

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 23.02.2015, 08:40
3 065 2 minuty čtení

Hoko noční patři do řádu hrabavých, čeledi hokovitých (Cracidae). Je obyvatelem hustých pralesů v povodí řeky Rio Negro v severní Brazílii a přilehlé časti Kolumbie a Venezuely. Dosa­huje délky kolem 80 cm, přičemž samec a samice jsou si podobní. Hoko noční je spíš menší, váží kolem 1,5 kg. Vyznačuje se překrásně žlutě, modře a fialově zbar­venou kůží kolem očí. Žije hlavně okolo břehů řek v pralesních porostech a je velmi nesnadné ho vypá­trat a zahlédnout, protože se zdržuje v nejhustších větvích. Indiáni však na něj přece jen vyzráli. Vychá­zejí na lov v noci, kdy se hoko noční na svém stálém stanovišti často ozývá. Pod takovým stromem pak lovci zůstávají až do rozednění. Pak snadno hoka vy­pátrají v koruně a střelí ho otrávenou šipkou z fou­kačky.

Hoko noční vede život jak denní, tak částečně i noční. Ozývá se však hlavně v noci houkavými zvu­ky, které znějí jako vzdálené troubení. Hnízdní obdo­bí probíhá od října do dubna. Hnízdo si ptáci budují na větvích nebo v opuštěném hnízdě jiných druhů ptáků. Vlastní hnízdo je jednoduchá stavba složená z hromádky větviček a listů. Samice snáší 2 bělavá vejce a vysedává je sama kolem 29 dnů. Po týdnu už mláďata dobře poletují a ve stáři 6 až 7 týdnů jsou mladí hokové samostatní.

Za potravou se hokové noční vydávají jak v noci, tak i za dne. Živí se různými plody a zelenými výhonky, ale chytají také hmyz a jeho larvy, měkkýše a pří­ležitostně se zmocni drobných gekonů.

Názvy ve světě

Hoko noční

Anglicky: Nocturnal Curassow, Francouzsky: Hocco nocturne, Německy: Rothokko, Polsky: Czubacz rdzawy, Slovensky: Hoko malý

Mohlo by vás také zajímat

Mada nočníPapoušek nočníGekončík nočníKvakoš nočníHoko bolivijskýHoko pospolitý

Podělte se s námi o názor na tento text →